Програма єОселя: хто може отримати пільгову іпотеку на квартиру? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #25

Програма єОселя: хто може отримати пільгову іпотеку на квартиру? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #25

У двадцять п’ятому випуску програми «Квартира на фініші» говоримо про програму «єОселя». Відповісти на наші запитання, ми запросили експерта у цій сфері, а саме заступника директора Львівської дирекції «Укргазбанку» Тараса Шмигельського.

Що таке програма «єОселя»?

єОселя – це іпотечна програма, за рахунок якої можна придбати собі квартиру в кредит на 20 років. Згідно з умовами, відсоткова ставка може бути 7%, 3% річних, а також у Львівській області навіть 4% та 0% річних, - зазначає Тарас Шмигельський.

Хто може взяти такий кредит?

Отримати може будь-хто. Є категорії за якими визначається відсоткова ставка. Фіксована ставка є 7% річних. Для пільгових категорій це може бути 3% річних. Є додаткова компенсація Львівської облдержадміністрації, ще 3% річних. Відповідно, в одних виходить 4%, в інших виходить 0%, - розповідає Тарас Шмигельський.

Які пільгові категорії громадян внесено у програму «єОселя»?

Військовий блок: військовослужбовці за контрактом, працівники поліції, ДСНС, Нацгвардії, Держприкордонслужби та розвідки. Також  є ще судова система, але це основні. Пільгами користуються також медики, вчителі і науковці - 3% річних.

Обов'язкова умова – медики, вчителі і науковці мають працювати в державному або комунальному секторі. Тобто в державній або комунальній лікарні чи навчальному закладі. Якщо вони там працюють, вони отримують 3% річних. Якщо вони звідти звільняються, вони отримують вже 7% річних на загальних умовах. Але можна мігрувати між цими різними категоріями, - зазначив Тарас Шмигельський.

Як довго банк розглядає заявку на кредит по «єОселя» і що взагалі підлягає перевірці?

Банк враховує багато різноманітних факторів, у першу чергу самого клієнта. Наприклад, був випадок, коли людина прийшла в понеділок, подивилася квартиру, а вже у четвер стала новим власником, - розповів Тарас Шмигельський.

Чи може банк відмовити?

Банк може відмовити, а також зменшити суму кредиту, тобто може відмовити не повністю.

Відмовити можуть через наявність негативної кредитної історії. Люди відмовляються також через відсутність можливості оплати першого внеску. Насправді, серед тих, хто звертається за консультацією, дуже мало випадків відмов. Практично всім погоджують.

Можуть відмовити, якщо чоловік або дружина мають іноземне громадянство. Для того, аби подати заявку на «єОселя», потрібна «ДІЯ» та електронний підпис як чоловіка так і дружини. Відповідно, немає «ДІЇ» - нема «єОселя».

Також відмовляють через відсутність офіційних доходів, навіть якщо людина офіційно працює закордоном.

Якщо, наприклад, людина одна, без чоловіка\дружини, то може отримати кредит в розмірі орієнтовно 1 мільйон гривень, якщо має зарплату вже на руки 20 тисяч гривень, - зазначив Тарас Шмигельський.

Що потрібно, аби скористуватися програмою «єОселя»?

Всюди кажуть, зверніться одразу в «ДІЯ». Я, насправді, рекомендую все-таки почати з простої консультації. Зверніться в Укргазбанк, отримайте там консультацію, вас проконсультують, все прорахують. І якщо вже все нормально, тоді подавайтеся в «ДІЇ», - зазначає Тарас Шмигельський.

Чи є черга на іпотеку «єОселя»? На скільки популярна ця послуга?

Насправді черги немає. Приходиш в банк і отримуєш кредит. Але цифри показують, що попит росте.

Якщо говоримо про Львівську область - 222 кредита видано в 2024 році. Але за 1 квартал - 143 кредити, а за квітень вже 79 кредитів. Тобто фактично половина від 1 кварталу, а по Україні динаміка така сама.

Попит росте, тому не зволікайте. 26 січня змінилися умови по програмі «єОселя»  саме по місту Львів. Нормативна ціна була 52000 грн/м², а стала 42000 грн/м². Такі зміни вплинули на перший внесок, - зазначає Тарас Шмигельський.

А як щодо первинного ринку нерухомості на етапі котловану?

Програмою можна скористуватися, за умови якщо будинок  готовий на 40%, але обов'язково забудовник має бути акредитований в банку. На сьогоднішній день лише 3 забудовника акредитовані», підкреслив Тарас Шмигельський.

Яким критеріям має відповідати забудовник для акредитації у програмі «єОселя»?

Не кожного забудовника акредитують, адже це є додаткова гарантія для кінцевого покупця.

Якщо забудовник продає квартиру, вони продають розстрочку в середньому на два роки. Відповідно, щомісяця отримують 1\24 платежу від вартості квартири. За програмою «єОселя», вони одночасно отримують 100% вартості. Ці кошти вони можуть спрямувати на будівництво чи на наступний об'єкт залежить від того, який ступінь готовності даного об'єкту, - розповів Тарас Шмигельський.

Банк може видати по «єОселя» кредит лише на ті будинки, які є в програмі?

Так, якщо це стосується будинків на стадії будівництва. Вторинний ринок більш вільний, - підкреслив Тарас Шмигельський.

Які є витрати за програмою?

Витрати — то сама складна частина. Якщо обираєш житло, то звісно ж платиш додатково ріелтору, нотаріусу, податки при переоформленні, та оцінку. Так, є додаткові платежі — це одноразова комісія, 1% від суми кредиту, оцінка, яка коштує 5 тисяч гривень, страхування нерухомості один раз в рік, 0,25% від вартості нерухомості. Все. Додаткових прихованих платежів немає, - підкреслив Тарас Шмигельський.

А які квартири взагалі підпадають під програму «єОселя»? Чи всі можна?

Ні, всі не можна. Якщо людина бере кредит під 3% річних, тобто пільгова категорія, а також учасники бойових дій, то їх квартири мають бути в обласних центрах, тобто Львів, не старше 10 років і за межами обласних центрів, наприклад, Винники, Брюховичі, не старше 1950 року. Ті, хто беруть під 7% річних, у них квартири мають бути чи це Львів, чи область, обласний, не обласний центр не старше 3 років, - зазначив Тарас Шмигельський.

Тож скільки переплачує людина, користуючись програмою «єОселя»?

Відсотки по «єОселя» нараховуються на залишок заборгованості по кредиту. Відповідно, скоріше закрив - менше заплатив. Але якщо платити так, як написано в графіку, за 20 років під 7% річних переплата буде становити 70% від суми кредиту. Під 3% річних переплата буде становити 35% за 20 років. Але це в гривні, - розповів Тарас Шмигельський.

У програмі «єОселя» є 0%, 4% річних. Розкажи, що це за компенсації такі?

Це унікальна програма, яка діє у небагатьох областях. Львівська область – одна з них.

Якщо людина — військовослужбовець за контрактом, працівник Нацгвардії, Нацполіції, Держперекордонслужби, ДСНС, а також ветеран війни або учасник бойових дій, він має право отримати компенсацію від Львівської ОВА 3% річних, відповідно ставка виходить або 4%, або 0%.

Як це працює? Людина приходить в банк, підписує кредитний договір. Разом з кредитним договором підписує ще додатково анкети, та інформацію про те, що вона готова передати свої персональні дані, оскільки Укргазбанк має передати ці документи у ЛОВА і все. Людина нікуди не ходить, не стає у черги, а потім їй платять компенсацію на її рахунок, - підсумував Тарас Шмигельський.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next