«Єдине, що ми знаємо: чим більше ми будемо підтримувати Україну, тим швидше ця війна закінчиться», – що говорять про кінець війни у світі та в Україні?

«Єдине, що ми знаємо: чим більше ми будемо підтримувати Україну, тим швидше ця війна закінчиться»,  – що говорять про кінець війни у світі та в Україні?

«Коли закінчиться війна?» – це питання ставив, напевне, кожен в Україні і чимало хто за її межами. Відповідь на нього за майже два роки повномасштабного вторгнення росії в Україну змінювалась настільки часто, що новинним сайтам можна створювати окрему категорію, аби об’єднувати матеріали на цю тему. Пригадати б «прогнози» колишнього радника Офісу Президента Олексія Арестовича про «2-3 тижні», які стали мемом, чи слова чинного радника Президента Михайла Подоляка в листопаді 2022 року про звільнення Криму за пів року. Зрештою в той же час і справді в соціумі жевріли надії про перемогу над російськими окупантами в 2023 році. Проте нині – 2024 рік, і помітно, що навіть суспільство змінило свої очікування. Так, за даними опитування КМІС за 19-25 грудня 2022 року, 63,2% українців очікували перемоги впродовж 2023 або навіть швидше. Однак згідно з опитуванням Фонду «Демократичні ініціативи» протягом 8-25 грудня 2023 року, таку ж думку про 2024 мають лише 6%, які вірять у перемогу за кілька місяців, і 21% – до літа цього року.

Що про кінець війни росії проти України казали експерти, військові та можновладці в нашій державі і у світі, розповімо в цьому матеріалі.

Втім перед тим, як ставити подібні запитання, необхідно пам’ятати про ціну «закінчення війни» (за згаданими опитуваннями, цим бажаним у суспільстві сценарієм є саме перемога України). У нещодавньому інтерв’ю «Українській правді» комбат Першого штурмового батальйону Третьої окремої штурмової бригади Петро Горбатенко (Ролло), відповідаючи на питання, чи вважає він, що війна буде позиційною, сказав, що не потрібно готуватися до кожного літа як поїздки в Крим. «…Це стратегія, яка розтягнута в часі. Тому що те, що ми хочемо, щоб закінчилась війна… …А ви враховуйте наслідки цієї вашої «спєшки», враховуйте, що всі ваші бажання і спостерігання населенням за контрнаступом, як за футболом – що це життя, для когось трагедії…» – додав комбат і наголосив, що війна – це довга і важка робота, тож не варто очікувати швидкої перемоги.

Зрештою такі думки найчастіше зустрічаються серед військових, адже саме вони на власному досвіді стикаються з усім тим, що несе війна. Важко пригадати, як коли-небудь хтось із них за час повномасштабного вторгнення озвучував речі на кшталт «двох-трьох тижнів». Наприклад, Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний ще у вересні 2022 року в статті для видання «Укрінформ», яку він написав спільно з першим заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони і розвідки Михайлом Забродським, зазначав, що навіть 2023 рік не буде остаточним у війні з росією, радше йтиметься про її новий етап: «…Знову ж таки – триваючий конфлікт, втрати життів, витрати ресурсів і до кінця невизначений кінцевий результат». Думка головкома не змінилася і щодо 2024 року – 26 грудня торік на першій за час повномасштабного вторгнення його пресконференції Валерій Залужний заявив: «…На сьогоднішній день важко спрогнозувати, скільки ще потрібно нанести втрат (противнику – Ред.) для того, щоб це все припинилося. Я вважаю, що необхідно це робити постійно рівно до того моменту, поки війна не закінчиться, поки противник не відмовиться від ведення бойових дій проти нашої країни».  Окрім того, у згаданій статті за 2022 рік ішлося також і про те, що якщо зберігатиметься диспропорція сил України і рф, «ця війна може тривати роками». Про схоже Головнокомандувач ЗСУ писав у своїй нещодавній резонансній статті для британського видання The Economist, тобто необхідність технологічного прориву, аби уникнути «позиційної війни», відтак затяжних бойових дій. Так само командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Сил оборони України, який керував успішним херсонським контрнаступом, Олександр Тарнавський у свіжому інтерв’ю ВВС Україна висловлювався про те, що 2024 рік може бути і важчим, а на питання, чи реально в цьому році завершити війну, відповів, що зробити це можна різним чином, але для військових важлива саме перемога.

Тим часом очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов акцентує на тому, що все залежить від того, наскільки швидко виникнуть серйозні проблеми з ресурсами в росіян: «Можу вам єдине сказати, що планів вести війну у 2025 році Російська Федерація не має станом на зараз. Можливо, під кінець 2024 року, якщо нічого не зміниться, вони будуть це коригувати. Але зараз планів таких у них немає». Про це очільник ГУР заявив у грудні під час дискусійної панелі «2024: виклики і перспективи», яку організовувало видання LB.ua. Раніше, у липні 2022 року,  в інтерв’ю «РБК-Україна» Кирило Буданов прогнозував вихід на кордони 1991 року (проте зміг передбачити перші перемоги України), але в жовтні 2023 року заявив «Українській правді» про те, що «ми вибилися з графіка».

Якщо перейти до думок політичних діячів, то загалом, судячи з їхніх останніх заяв на цю тему, вони розділяють думки військових. Президент України Володимир Зеленський на підсумковій пресконференції 19 грудня сказав про те, що нікому не відомо, коли скінчиться війна: «…Навіть ті поважні люди, командири кажуть, чи це війна на багато років – вони не знають. Це діалог, це думки. Думки дуже часто відрізняються від реальності». Таку саму тезу за місяць до цього висловлював і голова Офісу Президента Андрій Єрмак в телепрограмі «Мосейчук +», хоча й порівнянням з царини спорту натякнув про те, що завершення війни – не за горами: «Але все ж таки, якщо порівнювати із забігом на 100 метрів, то я вважаю, що 70 метрів ми вже пробігли. Але ці останні 30 – вони найважчі. І якщо ти став бачити себе переможцем, можна все програти».

Голова правління аналітичної організації Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк прокоментував Радіо «Свобода» перспективу завершення війни в 2024, мовляв, для того, аби Україна вийшла на кордони 1991 року, росія має «посипатися», однак у випадку внутрішньої колотнечі в країні, як це було у випадку з Пригожиним: «Тобто чи можливо, щоб фронт посипався з боку росіян? Можливо. Чи можна сказати, що це буде прямо в 2024 році? Зараз у нас такого потенціалу точно немає». Український військовий експерт Петро Черник, який і в 2022 році прогнозував, що війна буде надовго, на сьогодні не змінює своєї думки – «24 каналу» він припустив, що за тим типом бойових дій, який росія веде нині, вона може протриматися мінімум два-три роки.

Тим часом до того, що потрібно готуватися до довгої війни, і вона не закінчиться ні в цьому році, ні в наступному 2025, в етері румунського телеканалу Digi 24 в січні 2024 закликав заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане.  Сам ж генсек Єнс Столтенберг, за даними українського видання «Укрінформ», у грудневому інтерв’ю німецькому телеканалу ARD заявив, що він завжди ставився з обережністю до прогнозів, бо війна – непередбачуване явище: «Єдине, що ми знаємо: чим більше ми будемо підтримувати Україну, тим швидше ця війна закінчиться».

У своїй листопадовій статті аналітики The Economist, посилаючись на «західних офіційних осіб», вказали, що війна в Україні триватиме іще 5 років: «…І ні росія, ні Україна не готові поступитися, але й не зможуть вийти з глухого кута». Разом із тим, аналітики Foreign Policy прогнозують схожість бойових дій нового 2024 року на «криваві, але статичні битви Першої світової війни 1915 і 1916 років».

Як можна переконатися, наразі домінують думки не так про конкретні терміни, натомість іще більше можна почути про затяжні бойові дії. Хоча раніше окремі політики могли грішити надмірним оптимізмом у своїх прогнозах, більшість згаданих військових діячів ніколи не вдавалися до цього. Цей факт і те, що станом на зараз у суспільстві наростають відповідні настрої, свідчить про те, що принаймні в Україні починають реалістичніше дивитися на війну.  Разом із тим, враховуючи зміну настроїв у суспільства, постає інше питання – невже тоді весь цей час українці сприймали лише те, що хотіли почути?

Loading...
Load next