Вплив комуністичного режиму на суспільство та культуру України

Вплив комуністичного режиму на суспільство та культуру України

Минуле століття нанесло велику кількість ран нашій національній свідомості. Тоталітаризм своїми діями проник не тільки у політичне, а й у соціальне та культурне життя українців. Розглянемо методи на прикладі:

Репресії  

Одним з методів були репресії, які тривали все існування радянського союзу та під які попали більше мільйона українців. Метою таких дій було руйнування усіх верств населення, починаючи від селянства закінчуючи інтелігенцією. Доба сталінізму стала найкривавішою за історію, увібравши в себе придушення політичної опозиції, колективізацію селянства та великий терор. У подальшому репресії перестали бути масові і стали більш цілеспрямовані на дисидентів або "інакодумців".

Депортації

Депортація українців є ще однією страшною раною. Каральна операція "Захід" проти УПА є одною з таких, коли за 1 день депортували 78 тисяч людей. Загалом депортації тривали з 1944 до 1951 року. Виселенню з українських земель піддалися багато інших народів: вірмени, греки, поляки, німці та кримли(кримські татари). Кримли, народ, який населяє територію Криму, і був депортований у 1944 році. «День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу» встановлений на 18 травня.

Русифікація

Однією з подій є русифікація українців. В 1923 році прийшов процес коренізація, нам відомий як українізація. 1932-1933 роки українізацію завершили. Український правопис, який був розроблений з 1926-1927, розкритикували, а його авторів звинуватили у націоналізмі. В подальшому почали появлятися словники з назвами «добре знайомі українському народу російські слова» і наростати наратив що українська мова не сильно відрізняється від російської

Голодомор

Можливо, наймоторошнішими подіями тих часів є голодомор 1932-1933 років. Передувало йому колективізація населення та "закон про п’ять колосків". Він був штучно створеним йосипом сталіним для геноциду та підкорення собі українського населення. Це призвело до протестів українців, які на початку 30-х почали виходити з колгоспів. На той час, без України та її зерна, не можна було побудувати індустріальну імперію. Зерно з України йшло на експорт, і на виторгувані гроші куплялося обладнання для індустріалізації. Наслідки цих дій: мільйони загиблих від голоду, а люди, які вижили, отримали почуття сорому та провини за те, що не змогли врятувати своїх рідних і близьких від голодної смерті.

Переслідування інтелігенції

Справи проти української інтелігенції заводили з початку існування срср. Першою гучною атакою була справа “Спілка визволення України” у 1930-х. Ціллю була дискредитація національного духу української інтелігенції. На лаві підсудних опинилися 45 осіб. Пізніше, в часи великого терору (1937 р.), відбувся найбільший розстріл української інтелігенції. 1111 осіб було убито, серед них були письменники та митці. В 1971 році була створена операція “Блок” для “нейтралізації” потенційних антирадянських діячів. На початку 1972 року операція перейшла у дію, 14 осіб було заарештовано. Серед них були такі діячі, як Стус та Чорновіл. Всі були засуджені та отримали великі терміни ув’язнення. Українська Гельсінська Група, яка була створена у 1976 році та на меті якої було боротися за права людини, стикнулась з масовими репресіями.

Читайте також
Найкомфортнішим містом для життя в України всьоме стала Вінниця, - Антипович Найкомфортнішим містом для життя в України всьоме стала Вінниця, - Антипович
Вінницю вже всьоме назвали найкомфортнішим містом України за результатами щорічного муніципального опитування. Зокрема, місто отримало найвищі показники у країні в різних сферах міської інфраструктури.
Третина українців вважає свій дохід низьким, - Антипович Третина українців вважає свій дохід низьким, - Антипович
Чверть опитуваних зазначили, що їх задовольнив би щомісячний дохід до 10 тисяч гривень. Помітно менший бажаний дохід називали жінки.
Чверть українців підтримують ідею перенесення святкування, - Антипович Чверть українців підтримують ідею перенесення святкування, - Антипович
В Україні 58% громадян виступають проти перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня.
Loading...
Load next