Грудне вигодовування: користь та важливість для здоров’я дитини (відео)

Грудне вигодовування: користь та важливість для здоров’я дитини (відео)

Постійний та безпосередній контакт шкіри немовляти до шкіри матері в перші моменти після народження вкрай важливі для збереження життя, підтримання життєдіяльності та розвитку дитини

Немає кращого харчування для новонародженого малюка, ніж мамине молоко. Саме через нього дитині передається більшість захисних антитіл від багатьох бактерій і вірусів, а відтак імунна система стає набагато сильнішою. Добре про це знає і Марія, в якої тільки но з’явилась її перша дитинка – хлопчик Максимко.
 

Я планувала годувати грудьми, але це був кесарський розтин то зразу молока не було і треба було годувати сумішшю, але вже поступово починаю годувати грудьми. Вже більше синочок їсть груди, але все одно мусимо підгодовувати. Я знаю важливість і я так би хотіла передати той імунітет, який є можливість передати з молоком, щоб дитинка отримала його, — каже породілля Марія Стецишин.
 

Кожного року у світі з 1 по 7 серпня відзначають «тиждень грудного вигодовування» під час якого жінок інформують про важливість та користь цього процесу для здоров’я дитини. Зокрема у пологових будинках жінкам не тільки розповідають, але і дають рекомендації та показують як це правильно потрібно робити.
 

Ми своїх пацієнтів стараємося ретельно підготувати до моменту народження дитини й цю підготовку стараємося здійснювати ще задовго до того навіть як жінка стає вагітною жінкою. Наприклад це є робота в школах роз’яснювальна. Це є залучення жінок до фізичної підготовки, до здорового способу життя, тому що здорова жінка починається ще задовго до початку її вагітності, — пояснює лікарка акушер-гінеколог пологового відділення 3-ї міської клінічної лікарні 3-го ТМО Львова Наталія Куль.


Це дуже важливо, тому що це є контакт шкіра до шкіри, це є флора, це є корисно для всього майбутнього дитини. Це неоціненно. І взагалі грудне годування для жінок. Навіть, якщо ми бачимо, що не дуже б хотіли годувати ми все одно ми намагаємось переконати, що це є доцільно. Що це ні з чим не порівняти, ні в емоційному стані. Це єдність з малюком. Ні в психологічному, емоційному, ні в фізіологічному, тому що це природно, — запевняє завідувачка відділення неонатального догляду та лікування новонароджених пологового відділення 3-ї міської клінічної лікарні 3-го ТМО Львова Ольга Шеремета.
 

Чим довше мама годуватиме дитинку грудним молоком, тим краще. Зокрема Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує це робити до двох років. І варто зазначити, що це корисно не тільки для малюка, але і для самої жінки.
 

В цей момент, коли жінка годує дитину грудьми настільки збалансовуються глибоко всі гормональні й нейрогормональні процеси в організмі жінки, що лактація є дуже потужним фактором профілактики онкологічних захворювань в жінки, — зазначає лікарка акушер-гінеколог пологового відділення 3-ї міської клінічної лікарні 3-го ТМО Львова Наталія Куль.
 

А дітки, які знаходяться на грудному вигодовуванні мають менший ризик ожиріння, розвитку цукрового діабету на пізніших етапах життя і менше плачуть, адже мамине молоко має у заспокійливу дію.
 

Це є запорука здоров’я, кишківник працює у своєму режимі як задуманий природою. Отримання антитіл, отримання корисних поживних речовин, які містяться в грудному молоці. Навіть той самий кальцій, який дитина в сталій кількості отримує перших пів року до пригодовування дитини, вона отримує, — зауважує Ольга Шеремета.
 

І також потрібно пам’ятати, що аби годування приносило задоволення і користь мамі з дитиною, жінці потрібно добре відпочивати, гуляти на свіжому повітрі, мати здоровий сон та позитивне налаштування.

 

 

Карина Бовсуновська — pravdatutnews.com

Читайте також
Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео) Домедична допомога під час війни: команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News пройшла вишкіл (відео)
Тренінги з надання першої домедичної допомоги фахівці медколеджу післядипломної освіти проводять щодня. Вишкіл триває 2 години .
Loading...
Load next