НАТО розглядає можливість відрядження інструкторів в Україну

НАТО розглядає можливість відрядження інструкторів в Україну

Союзники по НАТО наближаються до того, щоб відправити війська в Україну для підготовки українських сил, хоча США досі проти такої ідеї. 

Про це пише New York Times.

Українські посадовці звернулися до своїх колег у США та НАТО із проханням навчити 150 тисяч новобранців ближче до лінії фронту для швидшого розгортання, стверджує видання. Це сталося на тлі дефіциту військового персоналу та прискорення наступальних дій з боку росії.

Поки що Сполучені Штати відмовили, але голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Чарльз Браун заявив, що розгортання інструкторів Альянсу виглядає неминучим. Військовий вважає: «З часом ми цього досягнемо».

Водночас, за його словами, зараз такі дії всередині України поставили б під загрозу «купу інструкторів НАТО» і призвели б до потреби використовувати засоби ППО для захисту інструкторів замість критичної інфраструктури поблизу фронту.

Як пише NYT, як член НАТО Сполучені Штати будуть зобов’язані за договором Альянсу допомагати в захисті від будь-якого нападу на інструкторів, що потенційно може втягнути країну у війну.

Окрім своєї відмови, Білий дім закликав своїх союзників по НАТО не розміщувати війська, зокрема й інструкторів, в Україні.

А втім, як вказує видання, минулого місяця Альянс попросив свого верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил в Європі генерала Крістофера Каволі запропонувати спосіб зробити більше для допомоги Україні і водночас зменшити потенційні ризики.

Нещодавно американський чиновник заявив, що одним з варіантів може бути навчання українських військ на Львівщині.

Нагадаємо, Наступного тижня ситуація в енергосистемі може бути значно кращою - Укренерго

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next