Трамп хоче змусити країни НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП

Трамп хоче змусити країни НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП

Колишній президент США Дональд Трамп у разі перемоги на виборах у листопаді 2024 року розглядає плани змусити членів НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП.

Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на джерела.

Трамп вважає, що країни-члени НАТО повинні зробити більший внесок в колективну оборону Альянсу на тлі загроз з боку Росії та Китаю. Правила обліку слід змінити таким чином, щоб видатки на військову допомогу Україні не враховувалися у суму витрат на оборону Альянсу - така політика підштовхне кілька країн до зниження поточного цільового показника у 2% ВВП.

Джерело, близьке до Трампа, повідомило, що він уже деякий час розглядає можливість лобіювання в Альянсі питання про збільшення витрат, а після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою минулого місяця ще більше переконався в цьому.

Його думки схиляються в бік 3%, особливо після розмови з Дудою – і це не враховуючи гроші для України, – сказав співрозмовник видання.

Трамп неодноразово погрожував припинити підтримку США союзників НАТО, якщо держави-члени не збільшать свої оборонні бюджети.

Торік лише 11 із 32 членів Альянсу, включно з Великою Британією, досягли поточної мети у 2%. Серед них були і США, які є найбільшим загальним вкладником, поряд із Польщею, Грецією, Естонією, Литвою, Фінляндією, Латвією, Угорщиною, Словаччиною та Данією.

Люксембург, який мав найменший бюджет на оборону порівняно з його ВВП, витратив лише 1%, тоді як Бельгія та Іспанія витратили 1,2%.

Нагадаємо, Зеленський: Обмін полоненими "всіх на всіх" можливий до завершення війни з Росією

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Вашингтон та Анкара обговорили загрозу ескалації РФ щодо України Вашингтон та Анкара обговорили загрозу ескалації РФ щодо України
Держсекретар наголосив на непохитній прихильності Сполучених Штатів до трансатлантичної безпеки та статті 5 Вашингтонського договору.
Load next