В Україні запрацювала єдина онлайн-платформа для усиновлення

В Україні запрацювала єдина онлайн-платформа для усиновлення

Міністерство соціальної політики у День сім’ї запустило в роботу єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей “Україна для кожної дитини”.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства. 

Україна для кожної дитини" – онлайн-платформа, де в єдиному місці можна знайти необхідну інформацію та ресурси, що стосуються усиновлення і влаштування дітей в сімейні форми виховання, - йдеться в повідомленні.

На цьому ресурсі можна отримати покроковий алгоритм дій, щоб прийняти дитину у свою сім’ю, дізнатися про усиновлення, сімейні форми виховання та патронат, скористатися “Лінією турботи” та знайти потрібного експерта чи експертку тощо.

Також на платформі відкрито доступ до нового онлайн-курсу про усиновлення “Народжені серцем”, який допоможе розібратися в усіх аспектах цього процесу. Навчання безкоштовне, а під час його проходження учасники та учасниці курсу знайдуть відповіді на численні запитання та більш упевнено й усвідомлено прийматимуть таке важливе рішення як усиновлення дитини. Онлайн-курс є додатковим ресурсом, а не альтернативою обов’язковій підготовці кандидатів, яку вони мають пройти відповідно до законодавчих вимог.

Наголошується, що платформа сприятиме реалізації права кожної дитини зростати в сімейному оточенні та популяризуватиме сімейне виховання дітей. Водночас вона стане покроковою дорожньою картою для родин, які хочуть допомогти дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

Наступним кроком стане побудова комплексної системи для упорядкування інформації про дітей, які потребують підтримки держави. Нова система забезпечить більш прозорий і зрозумілий механізм подання документів та проходження навчання кандидатами в усиновлювачі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни й піклувальники, патронатні вихователі.

Люди, які відкрили своє серце, щоб взяти дитину в родину та поділитися з нею своєю любов'ю, мають неабияку сміливість. Наша платформа підтримає їх на цьому шляху. Для майбутніх батьків це, перш за все, путівник, який допоможе дізнатися більше про усиновлення, опіку/піклування, як стати прийомною сім’єю чи взяти на виховання п’ять і більше дітей та стати великою прийомною сім’єю, або як стати патронатною родиною. Онлайн-платформа допоможе потенційним батькам стати ближчими до дитини та підготувати себе до батьківства, — зазначила пані Міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Платформа сприятиме реалізації права кожної дитини зростати в сімейному оточенні та популяризуватиме сімейне виховання дітей. Водночас вона стане покроковою дорожньою картою для родин, які хочуть допомогти дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. 

Від 14 до 27% українців знають про сімейні форми виховання дітей, такі як опіка та піклування, прийомна сім’я та велика прийомна сім’я або дитячий будинок сімейного типу. Дещо більше — 42% — про усиновлення. А ось про патронат взагалі відомо тільки 5% нашого суспільства. Завдяки онлайн-платформі “Україна для кожної дитини” ми хочемо змінити ситуацію. Наша мета — розказати, яким чином можна тут і зараз допомогти дитині, яка з тих чи інших причин залишилася без піклування батьків. Чим більше суспільство знатиме про це — тим більше можливостей буде у дітей зростати в сімейному оточенні, — зазначила очільниця Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова.

Також голова Представництва Дитячого фонду ООН в Україні Мунір Мамедзаде додав, що ЮНІСЕФ підтримує на кожному етапі нинішню реформу системи догляду та підтримки дітей, спрямовану на те, щоб кожна дитина могла зростати в турботливому сімейному оточенні, повністю реалізувати свій потенціал, мати щасливе і здорове життя. Онлайн-платформа є однією з важливих віх і ключовим інструментом впровадження цієї реформи, і ми тішимося, що тепер вона працює, сприяючи якнайшвидшому возз’єднанню сімей і дітей

Разом із цим на платформі відкрито доступ до нового онлайн-курсу про усиновлення “Народжені серцем”, який допоможе розібратися в усіх аспектах цього процесу: від юридичних нюансів до психологічної підготовки майбутніх батьків. Курс складається з чотирьох модулів та містить відеолекції для тих, хто планує прийняти у свою родину дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування. Навчання безкоштовне, а під час його проходження учасники та учасниці курсу знайдуть відповіді на численні запитання та більш впевнено й усвідомлено прийматимуть таке важливе рішення, як усиновлення дитини.

Онлайн-курс є додатковим ресурсом, а не альтернативою обов’язковій підготовці кандидатів, яку вони мають пройти відповідно до законодавчих вимог.

Нагадаємо, Укрзалізниця запускає оновлений сайт для купівлі квитків

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Папа Франциск розкритикував людей, які заводять тварин замість дітей Папа Франциск розкритикував людей, які заводять тварин замість дітей
Мати домашніх тварин, але при цьому відмовлятися ставати батьками – це прояв егоїзму. Ось таку позицію висловив Папа Римський Франциск.
Через «Дію» можна буде подати документи і стати кандидатом в усиновлювачі Через «Дію» можна буде подати документи і стати кандидатом в усиновлювачі
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував нову послугу на порталі «Дія».
Load next