У Китаї створили комуністичний ШІ-чатбот

У Китаї створили комуністичний ШІ-чатбот

Чатбот створили, щоб контролювати громадську думку у країні. Інтернет-регулятор Китаю повідомив про державний чатбот зі штучним інтелектом ChatXiPT, якого навчають на політичній доктрині президента КНР Сі Ціньпіна. 

Про це повідомив The Financial Times.

Видання називає це «останньою спробою Пекіна контролювати, як штучний інтелект інформує китайських інтернет-користувачів».

Власну велику мовну модель китайські чиновники навчали на праці «Сі Цзіньпін: думка про соціалізм з китайськими характеристиками для нової епохи» та на офіційній китайській літературі, що дозволена владою Китаю в онлайн-просторі. Від імені Сі Ціньпіна видали понад десяток книг про політику, економіку та культуру. Ідеї президента у 2018 році відобразили у конституції.

Експертиза та авторитет моделі забезпечують професіоналізм створеного контенту.

Модель може відповідати на запитання, створювати звіти, узагальнювати інформацію, перекладати з китайської на англійську та навпаки, — повідомив у понеділок у своїх соцмережах китайський інтернет-регулятор.

Зараз модель продовжують тренувати у дослідницькому центрі під пильним наглядом регулятора, щоб забезпечити баланс між драконівським контролем за тим, що відповідає чатбот та конкуренцію з іншими чатботами. Надалі вона таки буде випущена для користування, повідомила особа, яка бере учасить у проєкті.

Перед оприлюдненням інформації про чатбот, китайський інтернет-регулятор випустив правила використання ШІ та запровадив ліцензування для постачальників, щоб чатботи «втілювали основні соціалістичні цінності», і щоб «не допускати будь-якого контенту, що підриває державу».

Техногіганти Baidu та Alibaba у своїх моделях штучного інтелекту запровадили суворий контроль контенту відносно питань, пов’язаних з Сі Цзіньпіном та іншими «потенційно чутливими» темами. Коли користувачі пробують поставити такі запитання, чатботи відповідають, що їх треба перезапустити.

Нагадаємо, Польща посилила охорону головного хаба для військової допомоги Україні

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next