Україна передала Катару список з іменами 561 дитини - Лубінець

Україна передала Катару список з іменами 561 дитини - Лубінець

Україна передала Катару список з іменами 561 української дитини, який уже опрацьовується російською стороною.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За два дні маємо низку результатів перемовин у Катарі. Також вкотре спростую пропаганду РФ: перемовини ми ведемо за посередництва Катару, прямих переговорів України з Росією - не було, - йдеться в дописі омбудсмена.

Лубінець зауважив, що очікується повернення групи українських дітей додому. "Наразі не розголошуємо деталі, адже наша позиція така: коли діти в Україні - тоді ми публічно повідомляємо про їхнє повернення". 

Крім того, омбудсмен повідомив, що відбулася передача Катару списку з 561 української дитини. Нам повідомили, що він вже опрацьовується російською стороною, - підкреслив він.

Також, за словами Лубінця, обговорили питання повернення так званих «статусних» дітей: дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

Ми наголосили, що юридично між біологічними батьками й офіційними всиновлювачами чи піклувальниками немає різниці. Тому РФ зобов'язана повертати дітей, незалежно від їхнього статусу, - зазначив він.

Також Катар погодився прийняти перший список дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування і пропрацьовувати питання щодо їхнього повернення в Україну.

Зазначу, що за нашими даними таких дітей може бути понад 3600, - зауважив Лубінець.

Як наголосив омбудсмен, питання повернення додому цивільних, яких незаконно утримує РФ, - «постійно у фокусі нашої роботи на міжнародну спільноту». За його словами, "Катар погодився брати участь у перемовинах з РФ щодо повернення цивільних громадян, які були незаконно затримані Росією".

Дякую Державі Катар, державному міністру з питань міжнародного співробітництва Держави Катар Лолві Рашид Аль-Хатер та її команді, а також особисто Еміру Катару шейху Таміму бін Хамаду Аль Тані за допомогу й співпрацю! Ми націлені на результат, - підкреслив Лубінець.

Нагадаємо, Росія планує зірвати Саміт миру - Зеленський

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next