Житель Тернополя намагався відправити за кордон скам'янілості віком 400 млн років

Житель Тернополя намагався відправити за кордон скам'янілості віком 400 млн років

Тернополянин намагався відправити за кордон три посилки, в яких були скам'янілості віком близько 443 мільйони років.

Палеонтологічні знахідки конфіскували, а на відправників склали адмінпротоколи, повідомляє Київська митниця.

У трьох міжнародних посилках митники виявили 10 древніх каменів із відбитками істот, які належать до палеонтологічних зразків.

Відправником двох посилок до Таїланду та США значився один і той самий мешканець Тернополя. Третя посилка прямувала з Києва до Іспанії, кажуть у відомстві.

Знахідки конфіскували й передали на експертизу в Національний науково-природничий музей Національної академії наук України.

За словами дослідників, чотири скам’янілості, що були відправлені з Києва до Іспанії, – це плитки гірської породи з колекцією ракоскорпіонів. Їхня унікальність полягає в тому, що на відбитках є майже цілі панцирі.

Крім цього, одна з плиток містить рештки одразу трьох ракоскорпіонів із кінцівками та зразки їхніх голів.

У посилці, яку відправляв тернополянин до Таїланду, були три скам’янілості, дві з яких – це молюски, що трапляються доволі рідко й мають наукове значення.

Ще одна скам’янілість – це фрагмент панцира ракоскорпіона.

Водночас у посилці до США були ще три древні рештки, які фахівці ідентифікували як плитки червоного пісковику з тулубними панцирами шести так званих «девонських риб» із невизначеними фрагментами.

Вік всіх палеонтологічних зразків коливається в межах 408-443 мільйони років. Походять вони із Поділля, басейну річки Дністер.

Зазначається, що митники склали на відправників протоколи про порушення митних правил (ст. 473 Митного кодексу). Усі палеонтологічні зразки вилучили.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next