Валерію Залужному та Ліні Костенко присвоїли звання почесних громадян Києва

Валерію Залужному та Ліні Костенко присвоїли звання почесних громадян Києва

Київська міська рада присвоїла звання «Почесного громадянина міста Києва» колишньому головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному, а також поетесі Ліні Костенко.

Про це повідомив міський голова столиці Віталій Кличко на сесії Київради.

Валерія Федоровича Залужного ми відзначаємо за його особисті заслуги під час оборони столиці в захисті суверенітету та свободи України, — наголосив міський голова.

Кличко назвав Залужного та Костенко людьми, «які є справжніми моральними авторитетами для киян і всіх українців».

Ліна Василівна вже протягом багатьох років уособлює незламність та вільну талановиту душу українців, дух свободи та сміливості, — додав він.

Згодом Кличко оприлюднив фотографії нагородження Залужного та Костенко вдома у поетеси. За його словами, у такий спосіб Київрада висловила «свою шану та повагу».

Звання «Почесний громадянин міста Києва» присвоюється рішенням Київради один раз і є довічним. До самого звання додається нагрудний знак, його мініатюра та посвідчення. Також почесний громадянин отримує диплом та іменний годинник від міського голови.

Люди, яким присвоєно це звання, мають право першочергового прийому київським міським головою. При досягненні пенсійного віку вони мають право отримувати допомогу від міста у розмірі 5 прожиткових мінімумів (на сьогодні це 14 600 грн).

Також для них передбачено безоплатне лікування у міських лікарнях, а в разі смерті — й безоплатне поховання на міському цвинтарі.

У списку почесних громадян Києва, розміщеному на сайті КМДА, присутні 92 прізвища видатних діячів минулого та сьогодення. Зокрема, у списку є й сам Віталій Кличко, який отримав звання ще 20 років тому, а також колишній британський прем’єр Борис Джонсон, футболіст Андрій Шевченко, співак Святослав Вакарчук та нинішній головком ЗСУ Олександр Сирський, який став почесним громадянином раніше Залужного — ще у 2022 році.

Нагадаємо, Кабмін вніс зміни у правила оренди держмайна на час воєнного стану

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next