Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу з найкращими показниками якості повітря

Київ увійшов до рейтингу 30 столиць світу з найкращими показниками якості повітря

Київ увійшов до тридцяти столиць світу з найкращими показниками стану повітря у щорічному світовому рейтингу 2023 IQAir World Air Quality.

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

Розташувавшись між Мадридом та Люксембургом, столиця України посіла 22 місце в рейтингу, опинившись у "зеленій зоні", заявив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Володимир Прокопів.

Приємно, що другий рік поспіль Київ входить у тридцятку міст світу з найчистішим повітрям за версією міжнародного сервісу IQAir, - зазначив він.

За словами Прокопіва, варто говорити про комплексну причину такого розвитку подій.

По-перше, зауважив посадовець, це зниження антропогенного впливу від початку воєнного стану. "Це і зменшення кількості підприємств, які здійснюють викиди в повітря, і менша кількість автомобілів на вулицях столиці – особливо в першій половині минулого року, - пояснив Прокопів.

По-друге, завдяки активній позиції Києва міська система моніторингу столиці з 2022 року додана до переліку джерел, що враховуються при розрахунку світового рейтингу міст за якістю повітря. "Безумовно, це вплинуло на об’єктивність звіту і позицію Києва в цьому списку.

Директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний зазначив, що порівняно з 2022 роком позиція Києва в рейтингу поліпшилась. Згідно з даними 2023 IQAir World Air Quality Report, концентрація пилу фракції PM 2.5 у Києві за минулий рік знизилася з 9.5 до 8.9 мг/куб. м. Це забезпечило українській столиці місце в "зеленій зоні", поруч із Віднем (Австрія), Амстердамом (Нідерланди), Копенгагеном (Данія) та іншими.

Звіт міжнародної компанії IQAir підтвердив наші аналітичні дані, отримані за 2023 рік. Зовсім нещодавно ми звітували, що впродовж минулого року майже 90% часу загальний рівень забрудненості повітря в Києві був низький або дуже низький. Це означає, що переважну більшість часу кияни дихали чистим повітрям, - заявив Возний.

Звісно, додав він, "як і в будь-якому мегаполісі, в Києві час від часу бувають періоди, коли ми фіксуємо погіршення якості повітря. Причини можуть бути найрізноманітніші: від метеорологічних умов до транскордонного впливу, коли наслідки пилових бурь за сотні кілометрів від Києва можемо спостерігати в нашому місті".

Возний також закликав киян довіряти лише офіційним джерелам інформації про стан якості повітря й обов’язково дотримуватися рекомендацій у випадку тимчасового забруднення.

Він нагадав, що в Києві функціонує найбільша в Україні автоматизована система моніторингу якості повітря. За її роботу відповідають 53 пункти спостереження європейського зразка: 46 індикативних та 7 референтних пунктів. Дані з датчиків фіксуються щохвилини, зберігаються на сервері та виводяться в режимі реального часу на сайт та в застосунок Київ Цифровий.

Усього до цьогорічного рейтингу IQAir World Air Quality Report увійшли 114 столиць. Серед мегаполісів із найбільш забрудненим повітрям опинилися Нью-Делі (Індія), Дакка (Бангладеш), Багдад (Ірак). До списку міст із найчистішим повітрям – Сан-Хуан (Пуерто-Рико), Веллінгтон (Нова Зеландія), Канберра (Австралія).

Нагадаємо, Україна приєдналася до платформи, яка захищає права інтелектуальної власності в інтернеті

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
У столиці горів торговий центр "Інтервал-плаза" (відео) У столиці горів торговий центр "Інтервал-плаза" (відео)
Жертв та постраждалих внаслідок займання немає.
Кличка запросили на засідання РНБО: приїхати він не зможе Кличка запросили на засідання РНБО: приїхати він не зможе
Мер Києва зазначив, що його запросили лише за дві з половиною години до початку засідання.
Правоохоронці прийшли із обшуками до будинку Віталія Кличка у Києві Правоохоронці прийшли із обшуками до будинку Віталія Кличка у Києві
До будинку в якому проживає мер столиці Віталій Кличко силовики прийшли з обшуками, однак до помешкання Кличка вони так і не потрапили. Сам мер вважає, що вони прийшли в іншу квартиру - вона нижче на декілька поверхів.
Load next