Лубінець обговорив із керівництвом Червоного Хреста захист прав українських полонених у Росії

Лубінець обговорив із керівництвом Червоного Хреста захист прав українських полонених у Росії

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець обговорив захист прав українських військовополонених, яких утримує Росія, з президенткою Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір’яною Сполярич і керівником Бюро Центрального агентства розшуку МКЧХ Душаном Вуджасаніном.

Про це омбудсмен повідомив у Телеграмі.

За словами Лубінця, у ході зустрічі з Вуджасаніном він обговорив важливість ідентифікації та підтвердження українських полонених у РФ; необхідність виконання російською стороною норм Женевської конвенції про поводження з військовополоненими щодо інформування бюро про стан здоров’я, місця утримання полонених та вироки, винесені їм; забезпечення російською стороною права військовополонених на листування.

Також він наголосив на неприпустимості утримання в полоні цивільних осіб.

Водночас під час зустрічі з президенткою МКЧХ сторони обговорили недотримання Росією норм міжнародного гуманітарного права.

Організація має відвідувати військовополонених у РФ. Проте ми розуміємо, що відповідальність за недопуск до місць їхнього утримання несе РФ, оскільки не виконує Женевські конвенції. Тому закликав президентку вимагати від Росії їх дотримання, - заявив Лубінець.

Він поінформував, що під час зустрічі зі Сполярич йшлося про: шляхи отримання доступу МКЧХ до місць утримання українських полонених і цивільних заручників у РФ; створення змішаної медичної комісії країною-агресором; спільні моніторингові візити на території РФ омбудсманами різних країн із залученням представників МКЧХ.

За словами омбудсмена, організація не має демонструвати “стурбованість”, коли РФ так кричуще порушує права людини, оскільки така позиція – лише “зелене світло” для агресора, який і надалі вчинятиме злочини.

Нагадаємо, Microsoft створила модель ШІ для американських спецслужб

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next