Наївно думати, що Україна відвоює захоплені території в найближчому майбутньому – Президент Чехії

Наївно думати, що Україна відвоює захоплені території в найближчому майбутньому – Президент Чехії

Президент Чехії Петр Павел стверджує, що Росія просто так не віддасть захоплені території України; потрібно зупинити війну, а потім обговорювати майбутні домовленості.

Про це він повідомив в інтерв’ю SkyNews, передає Ceske noviny.

Петр Павел закликав до реалістичного погляду на ситуацію.

Я думаю, було б наївно говорити, що Україна може повернути окуповані території в осяжному майбутньому. Росія просто так не віддасть окуповані території. Нам потрібно зупинити війну, а потім почати обговорювати майбутні домовленості. Це може бути якийсь компроміс, але не без згоди України, Росії та країн, які будуть гарантом цієї угоди, – заявив він.

Також він додав, що росія могла б негайно припинити конфлікт, але вона не зацікавлена в цьому, доки сподівається досягти своїх цілей – захопити Україну, усунути її демократично обраний уряд і демілітаризувати суверенну країну.

Однак, військова підтримка України не виключає пошуку рішення для припинення конфлікту. Навпаки, це має відбуватися одночасно. У той же час має бути правдою те, що будь-яка майбутня мирна домовленість обов'язково передбачає згоду України, враховуючи її базові інтереси, – написав він.

Саме тому він прийняв запрошення президента України Володимира Зеленського на червневу конференцію у Швейцарії про мир в Україні. Слова Павела були інтерпретовані головою комітету парламенту з питань оборони Любомиром Метнаром як заклик до припинення війни і водночас визнання того, що Україні, можливо, доведеться піти на територіальні компроміси.

Голова опозиційного руху ANO Андрей Бабіш заявив, що вже півтора року стверджує, що потрібно намагатися зупинити бойові дії і діяти.

Віцепрем'єр Віт Ракушан заявив, що Павел послідовний у своїй позиції, що необхідно припинити бойові дії і вести переговори про мир в Україні.

Не треба штучно ділити світ на тих, хто хоче миру, і тих, хто хоче війни, тому що ми всі хочемо миру. Але не миру на умовах Москви, – зазначив він.

Він додав, що непорушність територіальної цілісності України і рішучість Чехії допомагати Україні дипломатично і військово залишаються незмінними.

Нагадаємо, На прем'єра Словаччини вчинено замах, він поранений у лікарні

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next