Україна тимчасово відступає від Конвенції з прав людини

Україна тимчасово відступає від Конвенції з прав людини

Постійне представництво України при Раді Європи передало генеральному секретарю РЄ оновлену інформацію щодо відступу від зобов'язань, узятих відповідно до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, у зв'язку з воєнним станом.

Про це повідомляють на сайті РЄ.

Це регулярний звіт, підготовлений Міністерством юстиції, у якому перелічено статті Конвенції, які довелось порушити Україні через агресивну війну РФ.

Зокрема, у звіті йдеться про кілька статей Конвенції, яка робить подібні відступи легальними на основі статті 15 – "Відступ від зобов'язань під час надзвичайної ситуації, під час війни або іншої суспільної небезпеки, яка загрожує життю нації".

Обмеження, про які поінформувала Україна, стосуються статті 16 "Про обмеження політичної діяльності іноземців", статті 9 "Про свободу думки, совісті та релігії", а також 13 статті "Щодо права на ефективний засіб правового захисту".

Відомо, що у ній йдеться про те, що "кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб правового захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження".

Раніше у зв'язку з агресією РФ українська влада надіслала у Раду Європи перелік пунктів, щодо яких можуть бути запроваджені обмеження. Ішлося про широкий спектр можливих порушень, зокрема, "недоторканність житла, таємниця поштових відправлень, телефонних розмов, а також свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, повертатися на неї, право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, а також право вільно збирати вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію".

Нагадаємо, Потяги з пальним бояться пропускати Кримським мостом - Плетенчук

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії Данілов заявив, що українська армія зразка 2014 і 2021 років – це абсолютно різні армії
Росія хоче спровокувати Україну та її міжнародних партнерів на агресію. Однак, український політик та секретар РНБО заявив, що українська армія готова дати відсіч російській агресії.
Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України
Папа Римський Франциск із тривогою слідкує за усіма подіями, які відбуваються на Донбасі і закликає запобігти ескалації насильства в Україні, з боку Російської Федерації.
Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом" Австрійська газета назвала війну в Україні "громадянським конфліктом"
Австрійська газета "Der Standardat" в одному зі своїх матеріалів використала російську пропаганду й назвала війну в Україні "громадянським конфліктом".
Load next