Створили фейкові акаунти Малюка і Буданова: У Києві затримали хакерів

Створили фейкові акаунти Малюка і Буданова: У Києві затримали хакерів

У Києві Служба безпеки України затримала проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти голови СБУ Василя Малюка та начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирила Буданова.

Про це повідомляє пресцентр СБУ. 

Служба безпеки України ліквідувала у Києві ботоферми, які проводили інформаційні диверсії на користь російської розвідки. У ході комплексних заходів затримано двох організаторів, які масово поширювали дезінформацію про війну в Україні та намагались штучно дискредитувати Сили оборони. Для цього створювали фейкові акаунти у соцмережах та месенджерах, зокрема від імені голови Служби безпеки та начальника ГУР МО, - ідеться у повідомленні.

Аби створити видимість справжніх сторінок, на цих акаунтах перепощувались офіційні дописи від СБУ та ГУР. Втім, в особистих повідомленнях зловмисники виманювали у людей гроші та пропонували свою «допомогу».

Також вони реєстрували фейкові сторінки українців з різних регіонів як у Фейсбуці, Інстаграмі, Тік-Тоці, мережі X, так і в російських "Однокласниках" і "Вконтакте". Загалом потужності ботоферми дозволяли її організаторам щодня генерувати понад тисячу фейкових акаунтів.

Для адміністрування фігуранти встановили у власних помешканнях спеціалізовані програмно-апаратні комплекси.

Зловмисники координували свої дії з представниками російської розвідки, від яких отримували методички для підривної діяльності.

У такий спосіб ворог сподівався розхитати суспільно-політичну обстановку в Україні та зашкодити іміджу нашої держави на міжнародній арені.

Під час обшуків в помешканнях організаторів ботоферм виявлене спеціалізоване обладнання для "вирощування" вигаданих інтернет-адрес; сім-карти мобільних операторів, на які реєстрували підконтрольні акаунти.

Також у зловмисників вилучені незареєстрована вогнепальна зброя з боєприпасами до неї та бойові гранати.

Слідчі СБУ повідомили обом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Фігуранти перебувають під вартою. Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до ворожих ботоферм.

Зловмисникам загрожує до 7 років тюрми.

Нагадаємо, Внаслідок обстрілу Харкова загинув працівник Укрзалізниці

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
В СБУ пояснили, як хакери зламали сайти держструктур В СБУ пояснили, як хакери зламали сайти держструктур
Уже відновило роботу 95% сайтів, що постраждали внаслідок кібератаки на державні інформаційні ресурси в ніч на п'ятницю.
Load next