Прикордонники рф вкрали 24 естонські фарватерні буї

Прикордонники рф вкрали 24 естонські фарватерні буї

Російські прикордонники в ніч проти 23 травня вкрали понад 20 буїв, встановлених в естонських водах прикордонною охороною Естонії для позначення фарватеру.

Про це повідомляє ERR.

Глава бюро прикордонної охорони Ідаської префектури Еерік Пургель пояснив, що Естонія і Росія щовесни встановлюють у річці Нарві буї для позначення фарватеру. Це пов’язано з тим, що русло річки змінюється, і тому кожної весни демаркація фарватеру переглядається.

До початку війни в Україні встановлення цих буїв відбувалося в основному за угодою сторін, але з 2023 року Росія не погоджується з естонськими позиціями щодо розміщення буїв. Ми вирішили встановити плавучі буї на літній сезон згідно з домовленістю 2022 року, тому що вони потрібні, щоб уникнути навігаційних помилок, і щоб наші рибалки та відпочивальники не потрапили помилково у російські води, - сказав Пургель.

Цього року Росія повідомила, що вона не згодна з місцями встановлення приблизно половини із 250 буїв.

Перші 50 буїв були встановлені ще 13 травня. Проте в ніч проти четверга естонські прикордонники виявили, що російські прикордонники почали забирати ці буї і за ніч забрали 24 одиниці.

У свою чергу прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас сказала на урядовій пресконференції, що йдеться про прикордонний інцидент, а точні обставини з'ясовуються.

Ми підходитимемо до цієї проблеми тверезо, врівноважено, за необхідності також у контакті з союзниками. Ми бачимо ширшу схему, коли Росія намагається своїми діями сіяти тривогу, - сказала Каллас.

Міністр закордонних справ Маргус Цахкна додав, що до цього випадку слід ставитися дуже спокійно, тому що Росія поводиться провокаційно.

Нагадаємо, Рятувальники Торецька потрапили під обстріл під час перевезення поранених — МВС

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next