Польський суддя проситиме політичного притулку в Білорусі

Польський суддя проситиме політичного притулку в Білорусі

Суддя воєводського адміністративного суду у Варшаві Томаш Шмідт проситиме політичного притулку в Білорусі. Своє рішення він пояснив, зокрема, незгодою щодо курсу Варшави у політиці щодо Білорусі й Росії.

Про це суддя повідомив під час пресконференції у Мінську, підписавши під час неї свою заяву про відставку з посади судді, передає Onet.pl.

Чому я до вас приїхав? Що стосується ситуації в моїй країні, то це вияв протесту проти політики Польщі щодо Білорусі та Росії, - заявив Шмідт.

Він зазначив, що просить у Білорусі політичного притулку, зазначивши, що наразі це неофіційне прохання. Польський суддя прочитав польською мовою свою заяву про відставку з посади судді, додавши, що «хоче відпочити в Білорусі».

Мені хотілося б показати людям європейських країн Білорусь такою, як я її бачу, як іноземець. Це дуже дружня країна, - заявив польський суддя.

Наразі невідомі справжні причини виїзду польського судді до Білорусі. Польські ЗМІ інформують, що цей суддя кілька років тому був фігурантом гучної справи щодо тиску на суддів з боку колишнього міністра юстиції Збігнєва Зьобро в уряді Матеуша Моравецького. В 2022 році цей суддя розповів кільком польським опозиційним ЗМІ про коло близьких до влади суддів, які збирали компромат на нібито нелояльних до тогочасної влади своїх колег. Тоді він пояснював своє зізнання тим, що не хоче бути використаний владою.

Реагуючи на втечу чинного судді до Білорусі, віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив у понеділок, що він очікує на рапорт від польських спецслужб у справі судді. Він додав, що потрібно перевірити попередню діяльність цього судді.

Нагадаємо, Дипломати Латвії не будуть присутні на так званій "інавгурації" путіна

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Залучення біженців з Афганістану: прем'єр-міністр Польщі заявив про новий сценарій міграційної кризи Залучення біженців з Афганістану: прем'єр-міністр Польщі заявив про новий сценарій міграційної кризи
Моравецький запланував серію візитів до країн ЄС для обговорення з партнерами в Європі поточної геополітичної ситуації та загроз зі східного напрямку. У Вільнюсі він обговорив новий сценарій міграційної кризи.
Нелегальні мігранти залишають кордон між Білоруссю та Польщею Нелегальні мігранти залишають кордон між Білоруссю та Польщею
Біженці залишають табір біля Кузьниці.
Load next