Україна перестала використовувати деякі види зброї США

Україна перестала використовувати деякі види зброї США

Українським військовим довелося відмовитися від використання деяких видів американської високотехнологічної зброї, оскільки показники їхньої ефективності різко впали через дії російських засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). 

Про це пише The Washington Post із посиланням на джерела у військовому керівництві України та конфіденційні звіти.

Як уточнює видання, російські військові глушать системи наведення сучасної західної зброї, наприклад, артилерійських снарядів Excalibur із GPS-наведенням та ракетних систем HIMARS. Приміром, українські військові відмовилися від використання снарядів Excalibur після того, як їхня ефективність за кілька місяців знизилася до менш як 10% влучань у ціль, пише WP.

Таке ж трапилося і з комплексами HIMARS, які в перший рік війни успішно вражали склади боєприпасів та командні пункти за лінією фронту. «Все закінчилося. Росіяни розгорнули засоби РЕБ, відключили супутникові сигнали, і HIMARS стали неефективні. Ця неефективність призвела до того, що все частіше для ураження менш пріоритетних цілей стали використовувати дуже дорогі снаряди», – розповів український військовий.

Відомство, що входить до структури Пентагону, вказує на те, що уряд України попросив Вашингтон продати три системи, приблизна вартість яких сягає 30 мільйонів доларів

Як пише видання, ця ситуація підірвала здатність України захищати свою територію і змусила українських чиновників терміново звернутися по допомогу до Пентагону, щоб виробники модернізували зброю.

При цьому співрозмовники WP на умовах анонімності розповіли, що після того, як Україна повідомила про проблему зі снарядами Excalibur, США просто припинили їхнє постачання. Натомість виробник комплексів JDAM надав патч («заплатку», зміни до програмного забезпечення – ред.), завдяки якому Україна змогла продовжити їх використовувати.

Нагадаємо, Кабмін виключив канабіс із переліку особливо небезпечних речовин

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Авіакомпаніям США радять обережніше літати над Україною та Росією Авіакомпаніям США радять обережніше літати над Україною та Росією
Сполучені Штати Америки рекомендують своїй авіаперевізникам бути обережнішими та пильнішими під час польотів над територією України та Російської Федерації.
США може відправити свої військові кораблі у Чорне море через ситуацію із Росією США може відправити свої військові кораблі у Чорне море через ситуацію із Росією
Америка розглядає можливість відправлення військових кораблів у Чорне море протягом найближчих декількох тижнів. В такий спосіб хочуть підтримати Україну через посилену військову присутність РФ біля українських кордонів.
Load next