Трамп хоче змусити країни НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП

Трамп хоче змусити країни НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП

Колишній президент США Дональд Трамп у разі перемоги на виборах у листопаді 2024 року розглядає плани змусити членів НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП.

Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на джерела.

Трамп вважає, що країни-члени НАТО повинні зробити більший внесок в колективну оборону Альянсу на тлі загроз з боку Росії та Китаю. Правила обліку слід змінити таким чином, щоб видатки на військову допомогу Україні не враховувалися у суму витрат на оборону Альянсу - така політика підштовхне кілька країн до зниження поточного цільового показника у 2% ВВП.

Джерело, близьке до Трампа, повідомило, що він уже деякий час розглядає можливість лобіювання в Альянсі питання про збільшення витрат, а після зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою минулого місяця ще більше переконався в цьому.

Його думки схиляються в бік 3%, особливо після розмови з Дудою – і це не враховуючи гроші для України, – сказав співрозмовник видання.

Трамп неодноразово погрожував припинити підтримку США союзників НАТО, якщо держави-члени не збільшать свої оборонні бюджети.

Торік лише 11 із 32 членів Альянсу, включно з Великою Британією, досягли поточної мети у 2%. Серед них були і США, які є найбільшим загальним вкладником, поряд із Польщею, Грецією, Естонією, Литвою, Фінляндією, Латвією, Угорщиною, Словаччиною та Данією.

Люксембург, який мав найменший бюджет на оборону порівняно з його ВВП, витратив лише 1%, тоді як Бельгія та Іспанія витратили 1,2%.

Нагадаємо, Зеленський: Обмін полоненими "всіх на всіх" можливий до завершення війни з Росією

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next