Пріоритетом головування в Комітеті міністрів ЄС буде підтримка України - МЗС Литви

Пріоритетом головування в Комітеті міністрів ЄС буде підтримка України - МЗС Литви

Міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс на зустрічі з Генеральною секретаркою Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич у Вільнюсі наголосив на тому, що пріоритетом головування Литви в Комітеті міністрів ЄС, яке розпочнеться 17 травня, буде підтримка України.

Про це повідомляє МЗС Литви.

Найважливіший пріоритет литовського головування - підтримка України, яка захищається від російської агресії. Моєю метою як голови Комітету міністрів буде використання всіх можливих механізмів Ради Європи для досягнення відповідальності Росії, - наголосив Ландсбергіс.

Під час головування Литви метою також буде забезпечення функціонування Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією, створення ширшого механізму компенсації для України та спеціального міжнародного трибуналу, що виправдало б очікування України.

Також буде приділено увагу посиленню підтримки громадянського суспільства, незалежних ЗМІ та правозахисників у Білорусі та інших державах, які страждають від автократичного гніту.

Литва забезпечуватиме продовження порядку денного Ради Європи – виконання рішень Рейк’явікського саміту Ради Європи, який відбувся у травні 2023 року, виконання рішень Європейського суду з прав людини, підтримку прав людини та демократії, увагу до нових напрямків зовнішньої політики, включаючи право людини на чисте та здорове довкілля, та питання, пов’язані зі штучним інтелектом.

Нагадаємо, У Криму росіяни влаштували мобілізаційну облаву на мусульман під час свята - АТЕШ

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next