Естонія повернула Україні 274 незаконно вивезених предметів культурної спадщини

Естонія повернула Україні 274 незаконно вивезених предметів культурної спадщини

В Національному музеї історії України презентували 274 предмети археології, з них 115 – монет, які раніше були незаконно вивезені з України. Їх затримали на кордоні естонські прикордонники й Естонська Республіка повернула їх Україні.

Про це повідомляє Мінкульт.

Серед повернених цінностей: 

  • прикраси скіфського часу: дві парні нашивні бляшки у вигляді грифонів, ІV–III ст. до н.е.; окуття, ймовірно, дерев’яної посудини чи рогу, ІV–ІІІ ст. до н.е. Аналогії відомі з чисельних «царських» поховань з території України – кургани Товста Могила, Солоха, Гайманова Могила
  • прикраси передримського та римського часу: амулетниці у вигляді циліндрів та намистини, І ст. до н.е. – І ст. н.е. Подібні прикраси відомі у Східному Криму (Боспорське царство); золоті намистини, 1 ст. Характерні для поховань сарматської знаті, наприклад, Ногайчинський курган на території тимчасово окупованого Криму. Прикраси, зокрема з альмандинами, та пастова вставка у вигляді скарабея, І–ІІІ ст. Подібні прикраси відомі з поховань сарматів та ґрунтових могильників Західного Криму (ранні горизонти могильників Усть-Альма, Нейзац тощо). Протягом останніх років московськими археологами на території тимчасово окупованого Криму проводяться чисельні незаконні розкопки. Подібні прикраси виявлені й в ранніх похованнях могильника Фронтовоє під Севастополем.
  • середньовічні знахідки: парадна кінська упряж, рубіж VІІІ–ІХ ст. – початок IX ст. Подібна кінська упряж відома з поховань з конями салтово-маяцької культури, яку пов’язують з хазарами. Але прикраси такого рівня знайдені лише на території України – поховання № 482 Нетайлівського могильника та 8 поховань могильника Верхній Салтів (Харківська область). Перстень з птахом, який тримає в лапах гілку лавра, Х–ХІІ ст. Типовий середньовічний перстень з візантійським сюжетом, відомим по багатьох подібних знахідках на середньовічних пам’ятках України (Київ, Чернігів тощо).
  • монети візантійських імператорів: Костянтина VII Багрянородного (920–944 рр.), Никифора 11 Фоки (963–969 рр.); Іоанна І Цимісхія (969–976 рр.), Василія II Болгаробійця (976–1025 рр.). Подібні монети у X та XI ст. були поширені майже на всій території сучасної України.

Колекція, яку Естонія повернула Україні, стосується тисячолітнього періоду історії України. Ми дуже вдячні за це, – заявив генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Правові засади повернення до держави походження незаконно вивезених культурних цінностей визначені Конвенцією 1970 року. Вона передбачає право держави походження звертатися до інших держав-учасниць Конвенції з клопотанням про вилучення та повернення державі походження незаконно вивезених культурних цінностей.

Нагадаємо, Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону ‒ Стефанішина

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Моргенштерн вдруге опинився у "чорному списку": репер запланував концерти в Україні (відео) Моргенштерн вдруге опинився у "чорному списку": репер запланував концерти в Україні (відео)
Російського репера Моргенштерна повторно внесли до "чорного списку" Мінкульту. Тепер у переліку його ім'я фігурує двічі - Валєєв Алішер Тагірович та Моргенштерн Алішер Тагірович, аби діяти на випередження й уникнути правової колізії, якщо репер спробує перетнути кордон України.
У Мінкульті назвали необхідну суму для відновлення костелу Святого Миколая (відео) У Мінкульті назвали необхідну суму для відновлення костелу Святого Миколая (відео)
Відновлювальні та протиаварійні роботи у костелі Святого Миколая почнуть через місяць. Наразі використовувати будівлю не можна – існують ризики.
Load next