На Харківщині з початку наступу РФ загинули щонайменше 35 цивільних, 137 отримали поранення - ООН

На Харківщині з початку наступу РФ загинули щонайменше 35 цивільних, 137 отримали поранення - ООН

Дані Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) свідчать, що щонайменше 35 цивільних осіб загинули та 137 зазнали поранень у Харківській області після того, як російські збройні сили розпочали наступ 10 травня.

Про це заявила речниця Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) Елізабет Тросселл на брифінгу ООН у Женеві.

Зазначається, що серед загиблих або поранених у північній частині регіону, де бойові дії були найінтенсивнішими, більш ніж половина були віком від 60 років. За словами Тросселл, це свідчить про непропорційну кількість літніх людей у прикордонних і прифронтових районах, які в багатьох випадках або не могли, або не бажали залишати свої домівки, навіть в умовах швидкого погіршення безпекової ситуації.

Крім того, численна кількість будинків та інша цивільна інфраструктура були зруйновані.

Тросселл наголосила, що з 10 травня команди ММПЛУ опитали 90 переселених цивільних осіб і відвідали кілька місць, які зазнали атак.

Люди, які залишили райони уздовж лінії фронту в Харківській області, розповідали, що їм доводилося днями ховатися в холодних, темних підвалах, без світла під час інтенсивних повітряних бомбардувань, ударів безпілотників і ракет, а також артилерійських обстрілів.

Деякі не змогли дістатися укриттів чи навіть потрапити до підвалу. Люди розповідали, що бачили своїх сусідів убитими або пораненими. Дехто казав, що ситуація настільки погана, що вони вирішили ризикнути пройти кілька кілометрів, щоб дістатися до місця евакуації.

Тросселл підкреслила, що місцева влада та волонтери пішли на серйозний ризик, щоб допомогти вразливим людям дістатися безпечного місця. 16 травня під час спроби вивезти мирних жителів із села Бугаївка постраждали двоє медпрацівників, двоє водіїв швидкої допомоги та місцевий чиновник.

Вранці 19 травня російські збройні формування завдали удару по базі відпочинку в селищі Черкаська Лозова, що під Харковом. Менш ніж через 20 хвилин по цьому місцю знову було завдано удару, коли поліція та медичні працівники вже були на місці, щоб надати допомогу постраждалим. Спостерігачі ММПЛУ відвідали це місце та задокументували загибель щонайменше шести цивільних осіб, десятки людей дістали поранення.

Багато з евакуйованих із Вовчанська та інших районів прибули до Харкова, який також потерпає від обстрілів. У четвер по Харкову було завдано ракетних ударів, внаслідок яких загинули семеро цивільних осіб, а ще 21 зазнав поранень.

Наголошується, що свідчення, зібрані Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, підкреслюють руйнівний вплив на цивільне населення внаслідок нещодавньої ескалації бойових дій уздовж лінії фронту в Харківській області, під час якої російські збройні сили захопили контроль над кількома селами.

Ми знову закликаємо Російську Федерацію неухильно дотримуватися всіх норм міжнародного права щодо ведення бойових дій, і негайно припинити напади на Україну. На третьому році повномасштабного збройного нападу Російської Федерації на Україну, якому не видно кінця, життя, домівки та майбутнє продовжують руйнуватися. Довгостроковий вплив цієї війни в Україні відчуватиметься поколіннями, оскільки завдання з відновлення зруйнованих громад, яке вже потребує колосальних зусиль, стає щоразу більшим з кожним наступним днем насильства та руйнування, - сказала речниця УВКПЛ.

Нагадаємо, На Закарпатті чоловік через ревнощі вбив жінку

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next