ІТ-коаліція для України зібрала вже €58 мільйонів

ІТ-коаліція для України зібрала вже €58 мільйонів

Цього тижня відбулося засідання керівної групи ІТ-коаліції під керівництвом Естонії та Люксембургу в Талліні. Учасники ініціативи та спостерігачі підбили підсумки перших поставок обладнання Україні від ІТ-коаліції - ініціатива вже зібрала понад 58 млн євро фінансових та матеріальних внесків - та оголосили про нові внески.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони України.

Дякую нашим партнерам за постійну підтримку, нові внески та швидке закриття критичних потреб наших військових. Ініціатива ІТ-коаліції працює у двосторонньому порядку, ми ділимося з нашими партнерами власними напрацюваннями та досвідом. Наша співпраця виводить використання інформаційних технологій у бойових діях на новий рівень, - сказала заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Про намір уже найближчим часом приєднатися до ІТ-коаліції під час засідання оголосила Іспанія. Крім того, країни-члени ініціативи підтвердили нові внески у розмірі 22 млн євро від Люксембургу, Ісландії, Естонії та Бельгії.

Робота ІТ-коаліції стрімко прогресує, і крок за кроком ми рухаємося до задоволення потреб України. На початку травня перші ноутбуки, монітори та інші комунікаційні пристрої прибули в Україну. Естонія додатково робить внесок у розмірі 2 млн євро. Цей внесок буде використаний для розвитку системи “Оберіг”, що забезпечує процес обліку військовозобов'язаних. Разом з нашими партнерами ми вже встигли покрити найнагальніші потреби, але ще є багато пріоритетних позицій, - заявила заступниця міністра оборони Естонії Туулі Дунетон.

Зазначається, що перед засіданням Коаліції відбулася технічна сесія, на якій розробники з Центру інновацій Міністерства оборони України презентували партнерам систему ситуаційної обізнаності DELTA. Також українські військові представили учасникам інструменти для планування операцій, технології інтеграції повітряних, морських та наземних дронів, захищений чат та стрімінгові сервіси із вбудованими функціями обробки інформації штучним інтелектом.

ІТ-коаліція — спеціальна група держав у межах Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), яка зосереджена на наданні підтримки Міністерству оборони та Збройним силам України у сфері ІТ, зв’язку та кібербезпеки. Наразі до складу коаліції входить 12 країн: Естонія та Люксембург, як країни-лідери, Бельгія, Велика Британія, Данія, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Нідерланди, Японія та Україна. Ініціатива вже зібрала понад 58 млн євро фінансових та матеріальних внесків.

Нагадаємо, Кабмін підвищив тариф на електрику для населення

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next