Північна Македонія обрала першу жінку-президента

Північна Македонія обрала першу жінку-президента

У Північній Македонії виборча комісія оголосила перші результати подвійних виборів. У другому турі серед кандидатів у президенти перемогла Гордана Сільяновська-Давкова. Найбільше місць у парламенті забрали християнські консерватори, яких часто називають націоналістами.

Про це повідомляє Reuters.

Сільяновська-Давкова, яку підтримала опозиційна права партія «Внутрішня македонська революційна організація — Демократична партія македонської національної єдності» (ВМРО-ДПМНЄ), у другому турі з розгромом обійшла чинного президента Стево Пендаровського із «Соціал-демократичного союзу Македонії».

Набравши понад 560 тисяч голосів, Сільяновска-Давкова стане першою жінкою-президенткою Північної Македонії.

А втім, Північна Македонія — парламентська республіка, і президент у ній має здебільшого церемоніальні функції. Тож більша увага прикута до парламентських виборів, які відбувалися одночасно з президентськими. На них, після підрахунку майже всіх бюлетенів, понад 42% голосів набрала ВМРО-ДПМНЄ, забезпечивши собі 58 місць у 120-місному парламенті.

Тепер партії потрібно створити коаліцію. Ймовірним партнером по коаліції вважається албанський альянс «Вреди», який отримав 11% голосів. Переговори очікуються найближчими днями.

Reuters зазначає, що політичні коливання зліва направо в балканській державі з населенням 2 мільйони людей викликані розчаруванням виборців у повільному розвитку та постійній корупції, які стримують спробу македонців приєднатися до Європейського Союзу з 2005 року. Хоча у 2020 році Північній Македонії вдалося стати членом НАТО.

Довідково. 71-річна Сільяновська-Давкова — професорка університету, юристка й депутатка парламенту. Вона вже балотувалася у президенти у 2019 році, обіцявши провести референдум щодо повернення країні старої назви, але програла Пендаровському.

ВМРО-ДПМНЄ, до якої належить Сільяновська-Давкова, утримувала владу до 2017 року, перш ніж була усунена через звинувачення в корупції, і деякі виборці висловили стурбованість тим, що її націоналістичні ухили можуть зашкодити відносинам із сусідами — Грецією та Болгарією — та прагненням приєднатися до ЄС.

Водночас албанці, які становлять приблизно чверть населення Північної Македонії, утворюють власні партії.

Нагадаємо, Зеленський призначив Дмитра Герегу на посаду командувача Сил підтримки ЗСУ

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Порушення на дільницях: пропуск через чорний вхід, агітація на одязі та інше (фото) Порушення на дільницях: пропуск через чорний вхід, агітація на одязі та інше (фото)
На Черкащині невстановлені особи стоять біля дільниці, відмічають людей у списках і відкрито агітують за провладного кандидата; в Харкові чоловік намагався сфотографувати бюлетень та інші випадки порушень.
Сергій Притула пропонує спростувати голосування для заробітчан (відео) Сергій Притула пропонує спростувати голосування для заробітчан (відео)
"Українські заробітчани - це інвестор номер 1 в економіку України, вони мають повне право впливати на стан справ у державі", - заявив Притула.
На одній із дільниць у Івано-Франківській області, де перемагав Шевченко вкрали бюлетені
У Івано-Франківській області, під час перерахунку голосів виявили зникнення сотні бюлетенів. На одній із дільниць де лідирував кандидат від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко, вибори визнали недійсними.
Load next