Україна уклала безпекову угоду з Норвегією

Україна уклала безпекову угоду з Норвегією

Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере у Стокгольмі підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це інформує пресслужба Глави держави. 

Цього року Норвегія надасть Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько 1,2 млрд євро) військової допомоги. Загалом у довгострокову Програму Нансена з підтримки України Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023–2027 роки. Норвезька підтримка України триватиме впродовж усього терміну дії угоди, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що згідно з документом разом із союзниками Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і "вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16".

Крім того, Норвегія зробить вагомий внесок у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, продовжить надавати системи NASAMS, а також обладнання до них і навчатиме фахівців.

Також повідомляється, що Україна та Норвегія працюватимуть над поглибленням оборонно-промислового співробітництва.

Пресслужба Президента інформує, що невійськові блоки угоди стосуються підтримки Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, а також допомоги в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою. Окрім того, норвезькі лікарні й надалі надаватимуть допомогу українцям.

Нагадаємо, У столичному метро збільшать інтервали між поїздами через дефіцит співробітників

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next