В статусі безвісти зниклих офіційно зафіксовано близько 14000 цивільних осіб ‒ Лубінець

В статусі безвісти зниклих офіційно зафіксовано близько 14000 цивільних осіб ‒ Лубінець

У стінах Офісу Омбудсмана відбулося засідання робочої групи з питань захисту прав і свобод цивільних осіб.

Про це повідомляє Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

До нього долучилися представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Офісу Генерального прокурора та інших державних органів та громадських організацій. 

Мій Представник з прав людини в системі сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко охарактеризував блоки і підгрупи Робочої групи. Він закликав її членів до ефективної співпраці. На зустрічі йшлося про те, що за офіційними даними в місцях несвободи РФ перебувають майже 1700 цивільних осіб, з них майже 900 – підтверджено МКЧХ. Однак, в статусі безвісти зниклих офіційно зафіксовано близько 14000 цивільних осіб, ‒ заявив Лубінець.

Окрім того, на засіданні обговорили термінологію та напрацювання Центру громадянських свобод щодо осіб, які перебувають у неволі. Проблема у тому, що російська сторона кваліфікує багатьох захоплених цивільних як військовополонених, проте, за українським законодавством, вони – цивільні громадяни. 

Також на події презентували Стратегічний план Офісу Генерального прокурора щодо протидії порушенням міжнародного гуманітарного права, пов'язаним з незаконним позбавленням волі цивільних осіб. Його основна мета – забезпечення всебічного, об'єктивного та неупередженого досудового розслідування й кримінального переслідування злочину незаконного позбавлення волі цивільних осіб та забезпечення доступу потерпілих від таких злочинів до ефективних засобів правового захисту.

Наприкінці засідання учасники домовилися про роботу в межах підгруп. Вони визначили кроки й питання, які потребують першочергового розв’язання.

Нагадаємо, ЗСУ частково витіснили ворога із Вовчанська – Генштаб

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Прихильник Путіна Моргенштерн боїться їхати в Україну й скасовує свої концерти Прихильник Путіна Моргенштерн боїться їхати в Україну й скасовує свої концерти
Російський реп-виконавець Моргенштерн у прямому ефірі в мережі Instagram заявив про скасування українського туру, через незрозумілу ситуацію в Україні. Зокрема було заплановано три концерти – у Києві, Запоріжжі та Харкові.
Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя Відеоблогер Івангай звинуватив Дудя у вилученні з інтерв'ю слів про Україну та Голодомор, - відповідь Дудя
Нещодавно український відеоблогер-мільйонник Іван Рудський, більш відомий під псевдонімом "Івангай", дав інтерв'ю відомому російському журналісту Юрію Дудю. Однак, він вирізав важливий меседж, де блогер розповідав про Україну і своє ставлення до російсько-української війни.
Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України Папа Римський закликав запобігти насильству на сході України
Папа Римський Франциск із тривогою слідкує за усіма подіями, які відбуваються на Донбасі і закликає запобігти ескалації насильства в Україні, з боку Російської Федерації.
Load next