РФ планує виробляти на заводі у Татарстані шість тисяч “шахедів” щороку – WSJ

РФ планує виробляти на заводі у Татарстані шість тисяч “шахедів” щороку – WSJ

Завод безпілотників в спеціальній економічній зоні Росії “Алабуга” в Татарстані планує випускати 6000 ударних безпілотників типу Shahed щороку.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Завод використовує іранські технології і наприкінці квітня випередив свій виробничий графік, поставивши російській армії вже 4500 безпілотників.

Керівники російського бізнесу уклали угоду щодо будівництва заводу з виробництва безпілотників наприкінці 2022 року, коли вони прилетіли до Тегерана з вигідною пропозицією: 1,7 мільярда доларів мають бути частково виплачені золотими злитками. Незвичайні умови, підтверджені The Wall Street Journal спільно з представниками служби безпеки США, були оприлюднені в лютому хакерською групою під назвою Prana Network, яка заявила, що зламала сервери електронної пошти, пов’язані з Корпусом вартових Ісламської революції Ірану.

Відповідно до контракту між російськими керівниками заводу та їхніми іранськими партнерами, який оприлюднили Prana Network, і який незалежно підтвердили два радники компанії, завод в Алабузі планує випускати 6000 “шахедів” на рік — на додаток до безпілотників спостереження.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень — лондонського аналітичного центру, орієнтованого на оборону — наприкінці квітня завод випередив свій виробничий графік, уже поставивши 4500 обіцяних “шахедів”.

Російські солдати вже навчаються керувати безпілотниками в Сирії з інструкторами як з Корпусу вартових революції, так і з підтримуваного Іраном бойового угруповання Хезболла, пище The Wall Street Journal з посиланням на українську військову розвідку та колишнього сирійського офіцера.

Видання також зазначає, що десятки розвідувальних безпілотників М3 “Альбатрос”, виготовлених на заводі “Алабуга”, отримали детальну фоторозвідку про українські позиції та переміщення на передовій. Їх виробник заявив, що безпілотники вже відпрацювали в Бєлгородському районі.

Крім того, The Wall Street Journal наводить заяву експерта з безпілотників Генрі Томпсона, що Росія тепер виробляє власні боєголовки замість того, щоб чекати на іранські, прискорюючи виробництво боєздатної зброї. Томпсон, який раніше працював в Організації Об’єднаних Націй, проаналізував уламки БПЛА, знайдені в Україні, і дійшов висновку, що найновіші версії “шахедів” були виготовлені в РФ.

Щоб розширити виробництво безпілотників, Росії потрібні були кваліфіковані робітники. Першими серіями розвідувальних пристроїв “Альбатрос” здебільшого займалися студенти із сусідніх технічних коледжів, але їх було недостатньо, тож виробники почали дивитися далі — в Африку.

Так, на початку минулого року російські бізнесмени з особливої ​​економічної зони “Алабуга” орендували зал в елітній школі в столиці Уганди Кампалі, де зібрали аудиторію молодих студенток. Вони запропонували їм кваліфіковану роботу з оплатою втричі більшою ніж вдома в Уганді, авіаквитки, безкоштовне житло та диплом університету, щоб приєднатися до програми роботи й навчання.

Один із рекрутерів Джозеф Казібве, який також виконує обов’язки заступника директора середньої школи в Лубірі, розповів WSJ, що росіяни зацікавлені у дівчатах, які досягли успіхів у наукових предметах у середній школі. Казібве сказав, що не знав, що вони братимуть участь у створенні дронів.

Наша робота полягає в тому, щоб визначити відповідних кандидатів і знайти їх. Після цього росіяни беруть на себе повну відповідальність за процес. Вони не діляться з нами своїми критеріями найму, і ми не знаємо, як і кого вони зрештою обирають, — розповів рекрутер.

Відтоді більше тисячі жінок поїхали до вільної зони “Алабуга” з усієї Африки. Ще тисяча студенток, ймовірно, приєднається до цьогорічного набору, кажуть офіційні особи Уганди.

У рекламних роликах вільної зони “Алабуга” можна побачити, як студенти під звуки техно пересуваються коридорами на скейтбордах. Зарплата становить майже 1000 доларів на місяць, що майже вдвічі перевищує середню російську зарплату. Інші кадри, опубліковані Free Zone, показали африканську жінку, одягнену в захисний костюм і маску для обличчя, щоб уникнути забруднення делікатних компонентів, коли вона приклеювала два крила на оснащений двигуном корпус для одного з розвідувальних безпілотників “Альбатрос”.

Офіційні особи в Кампалі підтвердили, що новобранці, відправлені в Алабугу, використовуються для складання безпілотних літальних апаратів.

Нагадаємо, Чехія підтримала використання Україною західної зброї для ураження цілей в росії

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next