В Україні досі діє майже 8 100 церков УПЦ (МП)

В Україні досі діє майже 8 100 церков УПЦ (МП)

8 097 церков, пов’язаних з країною-агресоркою, досі діють на території України за даними Єдиного держреєстру. Від початку великої війни їх кількість зменшилася всього на 685 громад. Найбільше церков перейшло до ПЦУ у Київській, Хмельницькій та Вінницькій областях.

Про це повідомляє «Опендатабот».

На початку повномасштабного вторгнення в Україні діяло 8 782 церков Московського патріархату. З них лише 685 перейшли до Православної Церкви України.

Перевірити релігійну організацію можна на сторінці Реєстру церков

Пік переходів відбувся у 2023 році — тоді до ПЦУ навернулося 386 громад. Проте з грудня минулого року по квітень 2024 їх кількість зросла всього на 96 церков.

Найбільше установ змінили своє релігійне спрямування у Київській області — 164, а також Хмельницькій та Вінницькій — 155 та 75 відповідно.

Натомість досі 8 097 церков в Україні пов’язані з країною-агресором. Найбільше таких релігійних установ на Донеччині — 683 громади. Далі йдуть Дніпропетровська та Вінницька області — по 526 церков на кожну.

Попри таку велику кількість діючих проросійських церков лише 22 з них вказують приналежність до Московського патріархату у своєму найменуванні.

Ще для 42 церков Мін’юст самостійно доповнив назви на кшталт «РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАНА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ» — усі з них у Чернівецькій області. До слова, ще 7 громад самостійно змінили своє найменування з примусового на попереднє. А три церкви після такого перейменування перейшли до ПЦУ.

Нагадаємо, У 5 областях завершують будівництво фортифікацій - Міноборони

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
У Мін’юсті пояснили як отримати паспорт старого зразка замість ID-картки
Відмовлятись від паспорта нового зразку можна лише через релігійні переконання
Українці зможуть скаржитися на порушення споживчих прав онлайн
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у тестовому режимі запустила чат-бот у Telegram. Тепер українці можуть поскаржитися на порушення їхніх прав у режимі онлайн.
Які країни відкриті для українських туристів
Міністерство закордонних справ України назвало нові напрямки. Зараз до списку 104 дозволених 104 країни додались 9 нових.
Load next