Дуда і Туск обговорять розміщення ядерної зброї у Польщі

Дуда і Туск обговорять розміщення ядерної зброї у Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда запросив прем'єр-міністра Дональда Туска до президентського палацу, щоб обговорити серед іншого розміщення ядерної зброї за програмою НАТО Nuclear Sharing.

Про це повідомляє телеканал TVN24

За словами Дуди, під час його нещодавнього візиту до Сполучених Штатів питання програми Nuclear Sharing і можливої участі в ній Польщі «виникало в розмовах з політиками і журналістами».

Я дав коментар з цього приводу для польської газети. Прем'єр-міністр Дональд Туск тоді сказав, що хотів би зустрітися зі мною на цю тему і поговорити. Я відповів, що, звичайно, готовий, – сказав Дуда.

Він повідомив, що направив запрошення прем'єр-міністру про зустріч 1 травня до полудня.

Раніше польський президент заявив, що у разі рішення союзників «про розміщення ядерної зброї в межах спільного використання ядерної зброї також і на нашій території, з метою зміцнення безпеки східного флангу НАТО», Варшава буде готова до цього.

Натомість прем’єр Туск різко прокоментував цю заяву:

Я з нетерпінням чекаю зустрічі з президентом Дудою, тому що це питання стосується безпосередньо і дуже однозначно польської безпеки. І я хотів би добре зрозуміти наміри пана президента.

Я хотів би знати всі обставини, які спонукали президента зробити цю заяву, – наголосив Туск.

Nuclear Sharing – це програма НАТО, яка діє з 1960-х років. Це один з елементів ядерного стримування НАТО, що пов'язує США та їхніх європейських союзників, які не мають власної ядерної зброї. Це практичне поширення ядерної парасольки США на Європу. 

Нагадаємо, У відносинах путіна з Британією немає шляху назад - Кемерон

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next