«Герої у мистецтві»: у Києві презентували проєкт про українців, які ризикуючи життям, продовжують працювати задля перемоги

«Герої у мистецтві»: у Києві презентували проєкт про українців, які ризикуючи життям, продовжують працювати задля перемоги

У Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відбулася презентація проєкту Nezlamni.UA, який реалізує Благодійний фонд «Культура.UA». Проєкт покликаний розповідати історії українців, які щодня жертовно працюють задля наближення перемоги, мовою мистецтва. Серце проєкту — 24 портрети українських героїв та героїнь, написані сучасними українськими художниками. Виставки картин пройдуть у найбільших містах України, та згодом — за кордоном, зокрема у Нью-Йорку та Парижі.

Захід пройшов у форматі круглого столу, до якого доєдналися представники влади, митці, громадські активісти та усі, хто активно працює у сфері мистецтва та використовує його як інструмент висловлення думок та пошуку відповідей, діалогу з громадськістю. Подія стала майданчиком жвавого обговорення, де кожен з учасників розповів про місце культури в часі війни крізь призму власного досвіду та діяльності установ. Логістику виставки забезпечила Нова пошта.

Марія Мезенцева, народна депутатка України, Голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС, Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, наголосила, що культура — це невід'ємний інструмент та можливість розповідати про Україну світу:

Культура тісно вплетена в діяльність Комітету рівності Парламентської асамблеї Ради Європи. Тому, як голова комітету засвідчую, що ми будемо раді сприяти впровадженню культурних інструментів також на рівні всіх дипломатичних і культурних установ, в тому числі, ЮНЕСКО та інших штаб-квартирах по світу, які поєднані з організаціями ООН. Перемога повинна стати спільною. І культура цьому повинна сприяти.

Про цінність культури в часи війни говорили також заступник начальника управління, начальник відділу національно-патріотичного виховання та соціальної роботи Прикордонної служби Юрій Шидлюк та Віталій Литвин, Прессекретар Газотранспортної системи України. Обоє переконані, що навіть у таких сферах як охорона державного кордону та газопостачання культура займає почесне місце. Адже мистецтво допомагає звичайним людям дізнаватися про сучасні події та глибше усвідомити, що відбувається.

Дискусію, яку модерував Олег Панюта, журналіст, ведучий телеканалу «Ми — Україна», продовжили Мар'яна Томин директорка департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України, Наталія Заболотна Президентка Фонду гуманітарного розвитку України, Максим Остапенко генеральний директор Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», Микола Бровченко український сценарист, рекламіст, есеїст, автор тексту пісні «Незламні діти», Вадим Лисиця саундпродюсер, співавтор пісні «Незламні діти», Олег Пінчук міжнародний експерт Шанхайського художнього музею, директор Європейської школи мистецтв, Олександра Кирилова художниця, викладачка Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука, Максим Ровінський директор з комунікацій БО «100% життя», Наталія Гуржій Голова Правління БФ «Рокада», Владислав Томільченко Комерційний директор групи компаній «САТО» м. Дніпро, а також герой проєкту Nezlami.UA Віктор Левченко, начальник патрульної поліції Харківської області та Ольга Стефанишина, громадська активістка, народна депутатка Верховної Ради України, експертка в сфері захисту прав пацієнтів.

Для Ольги, презентація проєкту та виставки картини зайняли особливе місце у серці, адже це можливість зберегти памʼять про її чоловіка, Богдана Стефанишина, героя проєкту Nezlamni.UA (посмертно):


Для кожної родини, яка втратила рідних дуже важливо памʼятати про близьких, в тому числі через мистецтво. Тому для нас це важливо. Ця картина дуже схожа нього [ред. Богдана Стефанишина] і збереже памʼять про патріотизм Богдана та що він робив усе можливе, щоб Україна перемогла - Ольга Стефанишина.

Богдан Стефанишин та Віктор Левченко є двома з 24-ох героїв, яким присвʼятили проєкт Nezlamni.UA. Усі герої проєкту — це люди, які жили чи живуть серед нас, а їхні вчинки є свідченням щоденної сміливості, жертовності, безкорисливості та щирої любові до нашої держави та своїх співвітчизників. 

24 історії, про які розповідає проєкт Nezlamni.UA – це символічна кількість: 24 області України, 24 серпня Україна проголосила незалежність, 24 лютого почалося повномасштабне вторгнення… Проте найбільшим викликом проєкту для команди виявилося обмежитися лише числом 24, адже таких історій не злічити. Щодня українці ризикують своїм життям для збереження себе як нації. І ми маємо розповідати про це світу, використовуючи потужний потенціал культурної дипломатії: мовою мистецтва привертати увагу до України і важливості не полишати її одну у цьому двобої, - відзначив куратор проєкту Nezlamni.UA Ігор Болдін.

Героїчні історії парамедиків, військових, рятівників, працівників комунальних служб відобразили у картинах. Ці полотна – данина пошани та визнання тим, хто щодня робить свій внесок у захист і підтримку нашої країни:

  • речниця Дніпровського ГУ ДСНС Євгенія Дудка, яка отримала роботі смертельне поранення від обстрілу на летовищі;
  • прикордонниця Людмила Кравчук, захисниця Маріуполя, яка пройшла російський полон;
  • письменниця Вікторія Амеліна, яка загинула внаслідок ракетного обстрілу Краматорська під час супроводу групи колумбійських журналістів;
  • волонтер гуманітарної місії Благодійної організації «100% життя» Богдан Стефанишин;
  • начальник Миколаївської підстанції НЕК «Укренерго» Василь Демитер та спеціаліст газотранспортної системи України Сергій Носач, які попри обстріли, ризикуючи власними життями, продовжували виконувати свою роботу, щоб сотні тисяч українців мали в домівках світло та газ;
  • волонтер загону швидкого реагування Червоного Хреста України Євген Варава, який проводив евакуацію цивільних людей, які тікали з тимчасово окупованої території  Київщини, а саме через водну переправу, збудовану власноруч;
  • та інші.

Авторами картин є українські відомі художники: Юрій Гончаренко, Тарас Гончаренко, Олександра Кирилова, Петро Зикунов, Валерій Вітер, Михайло Гуйда та Катерина Корнійчук. А озвучать історії героїв Любко Дереш, Тарас Прохасько, Олег Панюта та інші діячі літератури, телебачення та мистецтв. Їх можна буде послухати за qr-кодом, розміщеного поруч з картинами.

Друга робота, виконана в рамках мистецької ініціативи БФ “Культура.UA”, проєкту Nezlamni.UA, присвячена ще одному герою сьогодення - Віктору Левченко, керівнику Луганської патрульної поліції. Коли я працювала над картиною, звісно, я думала про усе, що він зробив, щоб захистити людей та нашу незалежність у цілому. Віктор брав активну участь в евакуації, сівши за кермо евакуаційних автобусів і виїжджаючи до найнебезпечніших районів - прифронтових населених пунктів Луганської області, разом з місцевим самоврядуванням організував гуманітарний штаб допомоги, віддавав себе до останнього задля високої цілі. Але ще я думала про дітей, і про дитинство у наші дні війни у цілому… Це справді зворушує і дає надію» - зазначила художниця Олександра Кирилова.

На початку травня картини презентували у Львові, на цьому тижні показали у Києві. Протягом наступних декількох місяців виставку побачать ще у 3-ох великих містах України. Після картини вирушать у культурне дипломатичне турне, під час якого її презентують на відомих мистецьких майданчиках Європи та США.

Проєкт Nezlamni.UA є важливою ініціативою, яка допомагає привернути увагу міжнародної спільноти до культурної спадщини та сучасної історії України, а також нагадує про важливість підтримки тих, хто працює на благо нашої країни.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
МЗС України засудило марш на честь дивізії СС "Галичина" у центрі Києва МЗС України засудило марш на честь дивізії СС "Галичина" у центрі Києва
У Міністерстві закордонних справ України "рішуче засуджують" київський марш який пройшов 28 квітня, на честь створення дивізії СС "Галичина".
У понеділок майже по всій Україні пройдуть дощі У понеділок майже по всій Україні пройдуть дощі
В Україні у понеділок, 26 квітня, збережеться холодна погода, на більшій частині території йтимуть короткочасні дощі.
Поліція Києва оштрафувала 50 закладів, які працювали попри локдаун (фото) Поліція Києва оштрафувала 50 закладів, які працювали попри локдаун (фото)
Столичні поліцейські влаштували рейд та перевірили 533 заклади Києва.
Load next