У МЗС роз'яснили як діятимуть обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном

У МЗС роз'яснили як діятимуть обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном

Міністерство закордонних справ України надало розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах.

Про це повідомляють на сайті МЗС України.

Зазначається, що з 23 квітня МЗС тимчасово припиняє прийом нових заяв на вчинення консульських дій від чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном (за винятком заяв про оформлення посвідчень особи на повернення в Україну). Усі заяви, подані до 23 квітня, буде розглянуто та опрацьовано консульськими установами в повному обсязі.

Запроваджені обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа. Обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо); співробітники консульської служби надаватимуть у межах законодавства необхідну допомогу в повному обсязі.

Міністерство підкреслює, що призупинення процесу є тимчасовим кроком, обумовленим необхідністю вирішення питань щодо військового обліку за кордоном та розвʼязання технічних питань, які виникли у ході імплементації норм та положень нового закону про мобілізацію. Після набуття законом чинності 18 травня, прийом і розгляд заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог.

Відповідно до нового закону, після оновлення даних у ТЦК громадяни вказаної категорії матимуть доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі.

Механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, наразі визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується причетними державними органами. Щойно ця міжвідомча робота буде завершена, дипломатичні установи та МЗС оприлюднять додаткові докладні роз'яснення.

МЗС прийняло рішення зараз, оскільки строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття законом про мобілізацію чинності. Таким чином дипломати прагнуть уберегти громадян від ситуацій, коли замовлена послуга не зможе бути зрештою надана.

Нагадаємо, Британія переведе оборонну промисловість на військову основу

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
МЗС Росії офіційно визнало участь росіян у війні на Донбасі (фото) МЗС Росії офіційно визнало участь росіян у війні на Донбасі (фото)
Українська делегація повідомила, що у цій заяві дипломати вимагають від української сторони повідомити місце знаходження Косяка та надати доступ до нього російським дипломатам.
Load next