Україна вже отримала від Швеції €45 мільйонів прямої бюджетної підтримки

Україна вже отримала від Швеції €45 мільйонів прямої бюджетної підтримки

Україна від початку повномасштабного вторгнення Росії отримала близько 45 млн євро прямої бюджетної підтримки від Швеції.

Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко під час обговорення з депутатами Королівства Швеція впровадження Україною реформ на шляху євроінтеграції, потребу у зовнішньому фінансуванні на першочергові видатки держбюджету, а також використання заморожених суверенних активів РФ Україною. 

Зазначається, що з лютого 2022 року уряд Швеції надав Україні близько 45 млн євро прямої бюджетної підтримки. За даними Кільського інституту світової економіки, від початку повномасштабного вторгнення Росії Швеція надала Україні військову, гуманітарну та фінансову допомогу на загальну суму понад 3,2 млрд євро.

Підтримка та солідарність уряду Швеції з перших днів повномасштабного вторгнення були надзвичайно важливими для України. Це стосується і фінансової, і військової, і гуманітарної допомоги. Переконаний, що подальший розвиток нашого партнерства сприятиме посиленню фінансової стійкості та підтриманню макроекономічної стабільності України, а досвід Швеції у процесі євроінтеграції стане значним внеском у шлях України до ЄС, - сказав Марченко.

Також Швеція неодноразово підтримувала питання, що стосуються фінансової допомоги для України в інституціях ЄС. Щодо потреб у зовнішньому фінансуванні було наголошено на важливості збереження ритмічної підтримки від міжнародних партнерів, зокрема ЄС у поточному та наступних роках.

Для України надзвичайно важливим є збереження подальшої підтримки від партнерів. Уряд відданий співпраці з Європейським Союзом, Сполученими Штатами, МВФ та країнами G7 в рамках діючих ініціатив. Впровадження спільновизначених реформ не тільки забезпечить отримання необхідної макрофінансової допомоги, але й наблизить політики України до норм ЄС, що сприятиме пришвидшенню європейської інтеграції України, - наголосив міністр фінансів.

Також Марченко подякував уряду Швеції за приєднання країни до Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України. Під час восьмого засідання 14 лютого до складу Платформи доєдналися ще чотири країни - Південна Корея, Швеція, Норвегія та Нідерланди, взявши на себе зобов'язання виділити загалом понад 5,5 млрд дол США на відновлення та розвиток економіки України.

В контексті обговорення заморожених російських активів, українська сторона наголосила, що їх використання має стати одним з ресурсів для забезпечення нагальних потреб України.

Нагадаємо, Міжнародні резерви України скоротилися на 1,4 млрд доларів

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next