Військовим рф вдалося порушити роботу Starlink на фронті, — NYT

Військовим рф вдалося порушити роботу Starlink на фронті, — NYT

Військовослужбовці 92-ї штурмової бригади ЗСУ розповіли, що інтернет Starlink почав працювати з перебоями, внаслідок чого вони не могли оперативно передавати інформацію про раптовий наступ росіян на Харківщині.

Незадовго до наступу Росії на Харківщині російські сили втрутилися в роботу супутникового інтернету Starlink, яким воїни ЗСУ користуються для зв’язку, збору розвідданих та атак за допомогою дронів. Про це з посиланням на українських військових та чиновників пише The New York Times.

Так, військовослужбовці 92-ї штурмової бригади ЗСУ розповіли, що інтернет Starlink почав працювати з перебоями, внаслідок чого вони не могли оперативно передавати інформацію про раптовий наступ.

Нові перебої, схоже, стали першим випадком, коли росіяни спричинили широкомасштабні перебої в роботі Starlink. Якщо їм це вдасться і надалі, це означатиме тактичний зсув у конфлікті, що підкреслить вразливість України та її залежність від послуг, які надає компанія Ілона Маска. Оскільки США та уряди інших країн співпрацюють зі SpaceX, ці збої поставлять під сумнів надійність Starlink у боротьбі з технічно сильним супротивником, — вважають у The New York Times.

За словами міністра цифрових технологій України Михайла Федорова в інтерв'ю, росіяни, схоже, глушили сигнал за допомогою «нових та більш передових технології». Посадовець зауважив, що ворог «тестує різні механізми, щоб порушити якість звʼязку Starlink, тому що це так важливо для нас».

Він додав, що Україна постійно спілкується зі SpaceX, щоб вирішити проблеми. У самій компанії досі не відповіли на запит журналістів про коментар.

На думку колишньої співробітниці Пентагону та експертки з електронної війни Карі А. Бінген, роботу Starlink могли порушити за допомогою потужних радіочастот для придушення каналів зв’язку. Невидимі атаки зазвичай здійснюються з автомобіля з великою радіовежею.

Нагадаємо, Столтенберг закликав НАТО дозволити Україні бити західною зброєю по військових цілях у Росії

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Контррозвідка СБУ викрила одного з командирів ЗСУ, який шпигував на користь Росії Контррозвідка СБУ викрила одного з командирів ЗСУ, який шпигував на користь Росії
Контррозвідкою СБУ України викрито полковника ЗСУ України ‒ командира одного з підрозділів, секретоносія з найвищою формою допуску, який має громадянство РФ та несанкціоновано накопичував таємні військові документи.
Військовослужбовця засудили до 6 років в'язниці: він передава дані ЗСУ бойовикам «ДНР» Військовослужбовця засудили до 6 років в'язниці: він передава дані ЗСУ бойовикам «ДНР»
До того ж, український військовослужбовець придбав, носив і зберігав за місцем проживання вогнепальну зброю та бойові припаси без дозволу.
ЗСУ оцінили здатність українських підрозділів протистояти вторгненню Росії ЗСУ оцінили здатність українських підрозділів протистояти вторгненню Росії
Командувач Об'єднаних сил ЗС України Сергій Наєв повідомив, що щотижня українські військові проходять тренування і навчання. Зокрема такі навчання зараз відбуваються на полігонах Херсонщини.
Load next