Австралія звинуватила Китай у небезпечній поведінці над міжнародними водами

Австралія звинуватила Китай у небезпечній поведінці над міжнародними водами

Австралія висловила протест Пекіну через те, що китайський винищувач створив загрозу для гелікоптера ВМС Австралії, випустивши над міжнародними водами сигнальні ракети у його бік.

Про це повідомляє Politico.

Інцидент стався в суботу, коли австралійський есмінець повітряної боротьби HMAS Hobart забезпечував дотримання санкцій Ради Безпеки ООН проти КНДР в міжнародних водах Жовтого моря, повідомили офіційні особи в понеділок.

Міністр оборони Річард Марлз заявив, що китайський винищувач J-10 випустив сигнальні ракети на шляху польоту гелікоптера австралійських ВМС Seahawk. За його словами, ракети були за 300 метрів перед вертольотом і за 60 метрів над ним, тому пілот був змушений "маневрувати, щоб не потрапити під ці ракети".

Наслідки попадання сигнальних ракет були б значними, - сказав Марлз, зауваживши, що китайське перехоплення було "небезпечним і непрофесійним".

Про поранених або пошкодження не повідомляється.

Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз заявив, що австралійська громадськість очікує пояснень від Китаю.

Ми щойно дуже чітко дали зрозуміти Китаю, що це непрофесійно і неприйнятно. Ми дуже чітко дали це зрозуміти... по всіх наших каналах, всіма доступними нам засобами, в тому числі і тут, публічно, - сказав Албаніз.

За його словами, Пекін ще не зробив жодного публічного коментаря щодо цього інциденту.

Важливо, щоб ми чітко висловлювали нашу позицію, що було зроблено на дипломатичному рівні, на рівні урядів, а також на рівні оборонних відомств. І всі ці шляхи були чітко визначені. Це питання ми оприлюднили для того, щоб мати можливість дуже чітко і недвозначно заявити, що така поведінка є неприйнятною, - сказав прем'єр-міністр.

Нагадаємо, Комітет ВР схвалив законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next