Перші 180 тисяч боєприпасів за чеською ініціативою надійдуть в Україну у червні

Перші 180 тисяч боєприпасів за чеською ініціативою надійдуть в Україну у червні

Перша партія боєприпасів у межах чеської ініціативи має бути доправлена в Україну на початку літа.

Про це повідомив президент Чехії Петр Павел в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD.

Ми з прем’єр-міністром Петром Фіалою припускаємо, що перші 180 тисяч боєприпасів будуть доправлені у червні, і вже є контракти ще на п’яти-, шестизначну кількість боєприпасів, - заявив глава держави.

Він визнав, що чеська ініціатива просувається не так швидко, як хотілося б.

Також він закликав усіляко підтримати Україну. На переконання президента Чехії, російський агресор має зрозуміти, що продовжувати війну немає сенсу; адже поки в Кремля «все ще є хоч якісь надії на успіх, у нього немає причин вести мирні переговори».

Павел зауважив, що Захід дуже «обережно» підтримував Україну, намагався не загострювати конфлікт, а щодо кожного нового рішення тривали довгі дебати.

Якби ми пропустили цей період роздумів та оцінки ризиків, Україна отримала б цю допомогу на місяці, можливо, навіть роки раніше, і ситуація могла бути іншою. Ми мусимо винести уроки з минулого і надати допомогу зараз у повному обсязі та якнайшвидше, щоб Україна не втрачала більше територій та життів, - підкреслив чеський лідер.

Павел також зауважив, що Росія називає себе «євразійською цивілізацією», але російські цінності відрізняються від європейських, тож було б дуже наївно підходити до Росії з позиції поступок, спроб досягти взаємовигідного рішення.

Досі Росія знає лише поняття «виграв» і «програв». Іншими словами, якщо Росія хоче досягти успіху, інші повинні програти. І це має бути для нас попередженням, - наголосив президент Чехії.

Нагадаємо, Через російські обстріли дві ГЕС виведено з експлуатації - "Укргідроенерго"

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next