У G7 обговорюють можливість надання кредиту для України: деталі

У G7 обговорюють можливість надання кредиту для України: деталі

У п'ятницю, 24 травня в італійській Стрезі почалася зустріч міністрів фінансів країн Великої сімки, на якій обговорять зокрема можливість надання Україні позики під гарантії доходів від активів РФ, заморожених через повномасштабну агресію.

Про це повідомляє Reuters.

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що кредит може скласти близько $50 млрд, проте сума не погоджена.

Інші учасники переговорів висловлювались обережно, посилаючись на складність юридичних і технічних аспектів.

З великими труднощами ми знайшли компроміс щодо використання (вже нарахованих - ред.) відсотків, — заявив міністр економіки Італії Джанкарло Джорджетті про угоду, вже укладену Євросоюзом.

Джорджетті, зазначив, що проблема полягає в тому, яку правову основу для цього можна використовувати щодо майбутніх прибутків. Він також додав, що рішення "буде непростим", а кілька центробанків висловили застереження щодо пропозиції США.

Неназваний європейський чиновник сказав, що комюніке наприкінці зустрічі, ймовірно, міститиме угоду про позику загалом, але без деталей.

Я не думаю, що будуть якісь цифри, — сказав співрозмовник видання у відповідь на запитання про $50 млрд.

Інший європейський чиновник припустив, що жодних рішень з цього питання в Стрезі не буде.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер заявив, що багато питань залишаються відкритими і він не очікує якогось конкретного рішення за підсумками зустрічі в Стрезі.

У такому випадку офіційні особи продовжуватимуть переговори заради прогресу до зустрічі глав урядів G7 у південноіталійському регіоні Апулія 13-15 червня.

Напередодні, 23 травня, Йеллен на прес-конференції заявила, що очікує "загальної згоди щодо концепції" використання доходів від російських активів для надання Україні значної фінансової підтримки після 2025 року.

Видання зазначає, що ключовою умовою для країн ЄС, де зберігається більшість активів, є неконфіскація основної суми активів і використання лише доходів від них.

Джорджетті припустив, що кредит, забезпечений майбутніми доходами від заморожених активів, призведе до помсти з боку РФ і наголосив, що будь-яка угода повинна мати "тверду правову основу", повторивши таким чином те, що сказав міністр фінансів Японії Шунічі Сузукі.

За даними видання, пропозиція, яку розглядає Сімка, передбачає єдиноразову виплату позики Україні і, можливо, кошти нададуть безпосередньо, а не через глобальну фінансову установу на кшталт Світового банку.

Нагадаємо, На Закарпатті чоловік через ревнощі вбив жінку

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Франція надасть Україні 1,2 млрд євро на проєкти розвитку (відео) Франція надасть Україні 1,2 млрд євро на проєкти розвитку (відео)
Сьогодні на брифінгу президент України Володимир Зеленський назвав ці гроші макрофінансовою допомогою, але ці кошти виявилися програмним фінансуванням.
Зеленський підписав закон: в Україні змінились правила кредитування для мешканців зони АТО та ООС Зеленський підписав закон: в Україні змінились правила кредитування для мешканців зони АТО та ООС
Українцям, які проживають на тимчасово окупованих територіях змінили умови щодо виплат кредитів.
В Нацбанку заявили, що в Україні серед населення зростає попит на отримання кредитів В Нацбанку заявили, що в Україні серед населення зростає попит на отримання кредитів
У Національному банку України зростає попиту серед бізнесу й домогосподарств на отримання кредитів у першому кварталі 2021 року. Цим самим підтверджується те, що українці все охочіше беруть кредити в українських банках.
Load next