Перед європейськими виборами рф посилила інформаційні операції проти ЄС - Боррель

Перед європейськими виборами рф посилила інформаційні операції проти ЄС - Боррель

Перед європейськими виборами Росія посилила інформаційні операції проти ЄС.

Про це у власному блозі написав високий представник ЄС Жозеп Боррель, йдеться на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

Після початку російської війни проти України недружні зовнішні актори, зокрема путінська Росія, посилили операції з інформаційних маніпуляцій по всій Європі та за її межами. Ці операції є частиною ширших гібридних та кібернетичних атак, які закордонні держави, і особливо Росія, застосовують проти нас і наших партнерів, - написав Боррель.

Він нагадав, що з 6 по 9 червня виборці в Європі обиратимуть новий склад Європарламенту, який визначатиме подальший розвиток ЄС, головні напрямки внутрішньої та зовнішньої політики, шляхи подолання геополітичних, кліматичних, економічних та демографічних викликів. У цей період кількість інформаційних маніпуляцій з боку Росії значно зросла, і ця тенденція особливо небезпечна.

Державні інформаційні кампанії за спонсорства Росії спрямовані на те, щоб наводнити інформаційний простір ЄС брехливим контентом, і це складає загрозу для проведення наших демократичних дебатів, особливо у часи виборів. Для того, щоб відповісти на цей виклик, маємо інвестувати зусилля у чотири сфери: обізнаність у ситуації, стійкість суспільства, використання інструментів зовнішньої політики та регуляторних інструментів, - зазначив високий представник ЄС.

Він зауважив, що і на рівні ЄС, і в країнах-членах вже є необхідні системи та ресурси, щоб ефективно протидіяти таким шкідливим іноземним впливам, особливо під час виборів. Кращим способом захисту від зовнішніх інформаційних маніпуляцій залишається донесення до громадян ЄС правдивих фактів, які розбивають будь-які чутки або конспірологічні теорії. Викриття такої шкідливої інформаційної тактики, процедур та технологій, що застосовують проти ЄС недружні країни, дозволяє обмежувати вплив таких інформаційних атак на процеси ухвалення рішень в ЄС та європейських країнах.

Зокрема, протягом минулих років ЄС здійснив практичні заходи для виявлення та відповіді на шкідливі зовнішні втручання, дезінформації, кібернетичні атаки та маніпуляцій з даними, підтримує у цьому зв’язку контакти на рівні G7 та з іншими міжнародними партнерами для раннього оповіщення та протидії таким втручанням. Європейська платформа EUvsDisinfo стала найбільшою у світі відкритою базою даних щодо випадків кремлівської дезінформації.

У регуляторній сфері ми маємо завжди дотримуватися делікатного балансу між свободою слова та боротьбою проти дезінформації. Наша демократія потребує особливо уважного погляду з боку вільної та незалежної преси. Нещодавно ухвалений Акт з цифрових послуг ЄС (DSA) надає нам нові можливості у взаємодії з платформами соціальних медіа для забезпечення їх відповідальності і прозорості та водночас зберігати принципи свободи слова, - написав Боррель.

Він наголосив, що кожен із європейських громадян на особистому рівні має зберігати пильність, щоб не стати жертвою зовнішніх інформаційних маніпуляцій. Споживачі новин, за словами Борреля, мають час від часу переглядати та перевіряти власну «інформаційну дієту» - чи достатньо здоровими та об’єктивними є джерела інформації, якими користується людина. Цього можливо досягти розширенням джерел інформації з опорою на перевірені європейські видання, які дотримуються професійних стандартів достовірності.

Нагадаємо, Молдованина підозрюють у незаконному переправленні чоловіків з України за кордон

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next