Справу Оксани Марченко передали до суду

Справу Оксани Марченко передали до суду

СБУ завершила досудове розслідування щодо фінансування Оксаною Марченко, дружиною підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука російських окупаційних угруповань у Криму.

Про це повідомляє управління СБУ в Івано-Франківській області.

Зібрано беззаперечні докази систематичного фінансування Росгвардії та МВС РФ з боку дружини підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука. Дружина ексдепутата від ОПЗЖ обвинувачується за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 110-2 – фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України; ч. 4 ст. 111-1 – колабораційна діяльність, тобто передача матеріальних ресурсів збройним формуванням, створеним на тимчасово окупованій території та збройним формуванням держави-агресора, - йдеться у повідомленні управління СБУ в області.

Слідчі завершили розслідування та передали матеріали кримінального провадження щодо Марченко до суду.

Співробітники СБУ встановили, що від початку російської агресії в 2014 році Марченко перерахувала мільйонні суми на рахунки військових та силових підрозділів держави-агресора в окупованій АР Крим. І навіть після початку повномасштабного вторгнення РФ фігурантка та представники підконтрольних їй юридичних структур продовжили сплачувати гроші рашистам, - додають в управлінні СБУ.

Слідство встановило, що за вказівкою Оксани Марченко керівники афілійованих компаній платили Росгвардії та МВС РФ за «охорону нерухомості Медведчуків» на території півострова.

Упродовж 2014-2022 років Марченко та її спільники безпосередньо профінансували формування, які беруть участь у здійсненні збройної агресії РФ проти України, на загальну суму понад 21 млн грн, - зазначають в управлінні СБУ.

Для реалізації схеми Оксана Марченко залучила директорів підконтрольних інвестиційних компаній, які розташовані у Києві. Також, вона зареєструвала за законодавством РФ на громадянку України, мешканку Ялти, товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів.

За сприяння Марченко та топменеджерів київських компаній новостворена фірма регулярно оновлювала «охоронні» угоди з російськими воєнізованими формуваннями та упродовж років щомісячно переводила кошти на рахунки Росгвардії та МВС РФ. Слідчі СБУ відстежили понад 18 таких платежів, кожен з яких складався із менших «траншів», - додають в управлінні СБУ.

Крім того, Служба безпеки детально дослідила договори, укладені Марченко та її спільниками з воєнізованими підрозділами РФ.

Зазначається, що одного з київських топменеджерів Марченко вже засуджено, вирок щодо нього набрав законної сили. Справа іншого спільника та матеріали щодо менеджерки кримської інвестиційної компанії перебувають на розгляді в суді.

Оксані Марченко загрожує до 8 років тюрми та конфіскація всього належного їй майна, - зазначають в СБУ.

Аби запобігти приховуванню активів, які підлягатимуть конфіскації після рішення суду та щоб унеможливити їх перереєстрацію на підставних осіб, на майно Марченко та інших підозрюваних, на суму 18,4 млрд грн., накладено арешти.

Зокрема, арештовані цінні папери та майнові права у підприємствах енергетики, металургії, логістики та нафтопродукції на понад 5,3 млрд грн., корпоративні права у інвестиційних, виробничих, рекреаційних та телекомунікаційних компаніях на суму понад 3,4 млрд грн., нерухоме майно на 2,1 млрд грн: а це - 30 квартир, 8 житлових будинків, 11 земельних ділянок, 2 об’єкти комерційної нерухомості, 17 паркомісць та гаражів у Києві, 13 земельних ділянок у різних регіонах України, 2 бази відпочинку та 2 спортивні бази у столиці, Прикарпатті та Закарпатті, будинок у Львівській області, два масштабних майнових комплекси і житловий будинок у Криму з елінгом та вертолітним майданчиком, рухоме майно вартістю понад 7,5 млрд грн: яхти Pershing 9X та Royal Romance, 19 автомобілів, у т. ч. преміум-класу, зокрема два Maybach та Bentley Continental, 757 творів живопису та ікон, колекції годинників, ювелірних виробів, антикваріату, кількатисячний фонд стародруків тощо.

Нагадаємо, ЄС нездатний протистояти пропаганді, яку РФ поширює через Telegram - Bloomberg

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Хоче до України: скандальний репер Моргенштерн подав позов до суду на СБУ Хоче до України: скандальний репер Моргенштерн подав позов до суду на СБУ
Російський реп-виконавець Алішер Валєєв (Моргенштерн) подав до ОАСК позов на Службу безпеки України через внесення його до списку осіб, які створюють загрозу національній безпеці країни та заборону в’їзду на територію держави.
У Черкасах СБУ заблокувала ботоферму проросійських пропагандистів (фото) У Черкасах СБУ заблокувала ботоферму проросійських пропагандистів (фото)
Діяльність черкаської ботоферми була спрямована на дестабілізацію ситуації в країні та поширення пропаганди. Також інтернет-агітатори використовували обладнання в інтересах гібридної агресії РФ проти України.
В Україні викрили міжнародних злочинців, які продавали "фейкову" вакцину Pfizer за $250 (фото) В Україні викрили міжнародних злочинців, які продавали "фейкову" вакцину Pfizer за $250 (фото)
Правоохоронці СБУ викрили міжнародне злочинне угрупування, яке продавало підроблену вакцину американського виробництва Pfizer від коронавірусу. Вартість однієї фейкової дози становила 250 доларів.
Load next