Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами - секретар РНБО

Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами - секретар РНБО

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що Україна чітко усвідомлює: війна з росією закінчиться переговорами. Проте це має бути не перемир’я на кілька років, а стійкий мир на десятиліття.

Про це Литвиненко заявив у зверненні до учасників Форуму регіону Балтійського моря «НАТО 2024 і Арктична Європа», що стартував 20 травня у Фінляндії.

Секретар РНБО відзначив, що ситуація на фронті «є вкрай складною, але далеко не катастрофічною». Українські війська продовжують важкі бої, поки росіяни б’ють з повітря по критичній інфраструктурі. За словами Литвиненка, це можна зупинити, але Україні потрібна сучасна зброя, насамперед ППО і боєприпаси.

Якщо сьогодні ви не знайдете зброю для України, завтра будете шукати її для себе. І що, думаю, важливіше для вас, то вмирати будуть ваші солдати. Як наразі вмирають кращі сини і доньки України, — сказав він.

Литвиненко додав: Україна чітко усвідомлює, що війна закінчиться переговорами. І тому, за його словами, була підготовлена і просувається формула миру Володимира Зеленського. Секретар РНБО переконаний, що позицію України підтримають учасники Саміту миру у Швейцарії у червні.

Але ми потребуємо не перемир’я на 2 роки, а стійкого миру на десятиліття, який би уможливив розвиток України. І це питання безпекових гарантій, — підкреслив секретар РНБО.

На думку Литвиненка, безпекові угоди, які підписуються з різними країнами, є важливим кроком. Але Україна потребує саме справжніх гарантій, які наразі може дати лише членство у НАТО. Саме тому Україна сподівається отримати запрошення до Альянсу на цьогорічному Вашингтонському саміті НАТО.

Нагадаємо, У Тисі виявили тіло ще одного потопельника - прикордонники

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
В Росії заявили про високу напругу на Донбасі В Росії заявили про високу напругу на Донбасі
В Кремлі зазначають, що напруга на Донбасі й надалі залишається "вищою, ніж норма". Зокрема прессекретар російського президента Дмитро Пєсков згадав й про можливу зустріч президентів України та Росії.
Росія розпочала відведення своїх військ з території окупованого Криму Росія розпочала відведення своїх військ з території окупованого Криму
Російська Федерація розпочала повернення своїх військ з Криму, військові справді почали роз'їжджатись на свої місця постійної дислокації. Напередодні міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про закінчення навчань російських військових.
Load next