У Молдові затвердили дату референдуму про вступ до ЄС

У Молдові затвердили дату референдуму про вступ до ЄС

Парламент Молдови затвердив дату референдуму щодо європейської інтеграції країни – він відбудеться 20 жовтня цього року. В цей же день відбудуться президентські вибори.

Про це повідомляє NewsMaker.

За таке рішення проголосували 55 депутатів партії влади «Дія і солідарність» (PAS). 20 депутатів від опозиції утрималися від голосування, ще чотири депутати від блоку комуністів та соціалістів проголосували проти.

Як зазначається, автори законопроєкту змінили запитання, яке виноситься на референдум. Замість питання «Ви за приєднання Молдови до ЄС?» у бюлетені буде питання: «Чи підтримуєте ви введення європейської інтеграції до Конституції Молдови». І два варіанти відповіді: «Так» та «Ні».

Одна з авторів законопроєкту про проведення референдуму, депутатка PAS Вероніка Рошка додала, що у виборчому бюлетені будуть вказані конкретні зміни, які будуть внесені до Конституції, якщо на референдумі більшість виборців проголосують за.

У такому разі в преамбулі Конституції з'явиться згадка про європейську ідентичність та незворотність європейського шляху розвитку Молдови. У Конституції країни також з’явиться окрема стаття «Європейська інтеграція». У ній вкажуть, що Молдова приєднується до договорів про створення Євросоюзу та до актів, які переглядають установчі договори ЄС. Після приєднання до цих договорів та актів у них буде пріоритет перед національними законами Молдови.

Ці поправки внесуть одразу після визнання Конституційним судом країни результатів референдуму без додаткового голосування у парламенті.

Також на 20 жовтня призначені президентські вибори в Молдові.
  
Нагадаємо, Наступного тижня ситуація в енергосистемі може бути значно кращою - Укренерго

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next