Росія змогла порушити роботу Starlink на фронті - NYT

Росія змогла порушити роботу Starlink на фронті - NYT

Незадовго до наступу Росії в Харківській області російські сили порушили роботу супутникового інтернету Starlink, який використовують воїни ЗСУ для зв’язку, збору розвідданих та атак за допомогою дронів.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на українських військових та чиновників.

Starlink, оператором якого є компанія SpaceX Ілона Маска, був надзвичайно важливим для українських військових з перших днів війни з Росією, пише видання. Зазначається, що незадовго до того, як російські війська перетнули північний кордон України цього місяця, військовослужбовці 92-ї штурмової бригади ЗСУ помітили, що інтернет Starlink почав працювати з перебоями. За словами українських військових, без повноцінного звʼязку вони не могли швидко спілкуватися та ділитися інформацією про раптовий наступ і використовували текстові повідомлення.

Як пише NYT, офіційні українські особи зазначили, що Росія розгорнула потужнішу електронну зброю і більш досконалі засоби для виведення з ладу системи Starlink.

Нові перебої, схоже, стали першим випадком, коли росіяни спричинили широкомасштабні перебої в роботі Starlink. Якщо їм це вдасться і надалі, це означатиме тактичний зсув у конфлікті, що підкреслить вразливість України та її залежність від послуг, які надає компанія Ілона Маска. Оскільки США та уряди інших країн співпрацюють зі SpaceX, ці збої поставлять під сумнів надійність Starlink у боротьбі з технічно сильним супротивником, - йдеться у публікації видання.

В інтерв’ю цього тижня віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що в нещодавніх атаках Росії на Starlink, імовірно, використовувалися нові та досконаліші технології.

Раніше ця служба відмінно протистояла перешкодам на полях битв, де широко застосовувалися засоби радіоелектронної боротьби, радіоперешкоди та інші порушення зв'язку. Однак зараз росіяни «тестують різні механізми, щоб порушити якість звʼязку Starlink, тому що це так важливо для нас», - сказав Федоров, не розкриваючи подробиць того, що він назвав «потужними» системами електронної зброї.

Він додав, що Україна постійно спілкується зі SpaceX, щоб вирішити проблеми. У компанії не відповіли на прохання видання прокоментувати ситуацію.

Україна постійно тестує нові системи. За його словами, військові мають спеціалізовані системи для морських безпілотників, які знищили низку російських кораблів у Чорному морі. Але, звичайно, масового еквівалента не існує, — додав він.

Колишня співробітниця Пентагону та експертка з електронної війни Карі А. Бінген вважає, що роботу Starlink могли порушити за допомогою потужних радіочастот для придушення каналів зв’язку. Невидимі атаки зазвичай здійснюються з автомобіля з великою радіовежею.

На думку експертів, Росія могла використовувати спеціальну електронну зброю, встановлену на дрони, щоб вплинути на сигнали GPS Starlink. Зазначається, що Starlink не продається безпосередньо в Росію. Однак цього року українські чиновники публічно висловили тривогу, що РФ використовує термінали, придбані через посередників.

Нагадаємо, Зеленський на нараді у Харкові заслухав доповіді щодо оборони області

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків На навчання у Чорному морі Росія задіяла понад 50 військових літаків
Російська Федерація не приховує того, що долучає до своїх навчань у Чорному морі військову техніку. Зокрема йдеться про понад 50 військових бойових літаків.
Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною Росія перекидає свої ракетні комплекси "Іскандер" до кордону з Україною
У Воронезькій області, яка межує з Україною, помітили колону з оперативно-тактичними ракетними комплексами "Іскандер".
Load next