В Естонії направили до суду кримінальну справу щодо порталу Sputnik

В Естонії направили до суду кримінальну справу щодо порталу Sputnik

Естонська прокуратура направила до суду кримінальну справу, в якій звинуватила Маті-Дмітрія Тересталя в умисному порушенні міжнародних санкцій через сприяння незаконній роботі порталу Sputnik.

Про це повідомляє естонський мовник ERR.

Через санкції, застосовані Євросоюзом до Кисельова, 31 грудня 2019 року "Sputnik Естонія" було закрито, а люди, що працювали в ньому, зокрема Маті-Дмітрій Тересталь та Олена Черишева, були проінформовані про те, що подальша робота Sputnik буде вважатися порушенням міжнародних санкцій, повідомили у прокуратурі.

Згідно з обвинувальним висновком, незважаючи на це, Тересталь і Черишева спільно і свідомо продовжували транслювати в Естонії інформацію від імені Sputnik (вже через портал Sputnik Meedia, - ред.). Оскільки він діє під контролем МІА "Росія сьогодні", таким чином були надані різні економічні ресурси громадянину РФ Дмитру Кисельову, який перебуває під санкціями. Таким чином з 1 січня 2020 року до 8 березня 2022 року (тобто – до моменту затримання Тересталя та Черишевої як підозрюваних у кримінальному злочині) міжнародні санкції навмисно порушувалися.

Крім того, з 2 березня 2022 року з метою боротьби з дезінформацією та інформаційними маніпуляціями з боку Кремля в Європейському Союзі була заборонена діяльність інформаційного агентства Sputnik. Згідно з обвинувальним висновком, Тересталь і Черишева передавали пов'язану з брендом Sputnik інформацію і після 2 березня 2022 року, тим самим навмисне порушуючи і ці міжнародні санкції.

Досудове розслідування провела естонська Поліція безпеки (КаПо).

Провідний державний прокурор Естонії Тааві Перн заявив, що ворожі дії Росії не слід сприймати легковажно.

Можливість передачі якимось чином дезінформації та пропаганди Кремля безпосередньо впливає як на нашу, так і на безпеку інших країн… Метою міжнародних санкцій, введених проти Росії, є обмеження діяльності Росії у тих сферах, які можуть бути використані у ворожій або у військовій діяльності проти інших країн. Таким чином, санкції насамперед захищають безпеку та інтереси Естонії, але, з іншого боку, вони також обмежують незаконну військову діяльність Росії в Україні, - сказав Перн.

Нагадаємо, Напад росії на Україну: Протягом поточної доби відбулося 130 бойових зіткнень

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next