Норвегія перегляне заявки близько тисячі українців про надання притулку

Норвегія перегляне заявки близько тисячі українців про надання притулку

Норвегія індивідуально розглядатиме клопотання щодо надання притулку українцям, які на момент початку повномасштабної війни не жили в Україні.

Про це повідомляє NRK.

Розглядатиме клопотання Норвезький директорат з питань імміграції (UDI).

Ми маємо бути впевнені, що ми маємо стабільний рівень прибуття до Норвегії, ‒ сказала міністерка юстиції Норвегії Емілі Енгер Мель.

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, норвезький уряд швидко запровадив схему колективного захисту для переселенців з України.

Схема колективного захисту надає дозвіл на проживання без індивідуальної оцінки у потребі захисту. На українців, які на момент початку великої війни жили в інших країнах, ця схема не розповсюджується, але їм дозволили залишитися в Норвегії, оскільки для українців скасовано обов’язок виїзду .

Зараз такий обов’язок знову запроваджують для українців, тож UDI починає індивідуальну обробку цих заяв про надання притулку. Мова йде про 800-1000 людей, яким, можливо, доведеться покинути Норвегію. Серед цих людей є і чоловіки призовного віку.

Серед українців, чиї справи про надання притулку сьогодні розглядаються, 370 (47%) - це чоловіки віком від 18 до 60 років, ‒ зазначає імміграційна влада в електронному листі до NRK.

Разом з тим міністерство юстиції в електронному листі заявляє, що ризик бути відправленим на війну з Росією не є підставою для проживання в Норвегії.

Призов до строкової служби та служба у зв’язку з війною не є умовами, які самі по собі є підставою для отримання притулку в Норвегії. Однак це має бути оцінено конкретно в окремому випадку, ‒ йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Умєров, Сирський і Остін обговорили право України завдавати ударів по території РФ американською зброєю

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Load next