Нацрада прокоментувала скандал із шоу «Квартал 95», де висміяли військкома, який цілувався із жінками

Нацрада прокоментувала скандал із шоу «Квартал 95», де висміяли військкома, який цілувався із жінками

У сцені під назвою «Начальник Рівненського ТЦК шифрується від російських шпигунів», яка вийшла 5 травня у випуску гумористичного шоу студії «Квартал 95», неетично використали форму Збройних сил України.

Про це заявила Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Використання аутентичної військової форми ЗСУ з державною символікою України (державний прапор і малий герб, шеврони ЗСУ), знаками розрізнення й погонами не тільки має ознаки неповаги до державної символіки та військової форми, але й може порушувати норми статті 186-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ці питання мають розглядати інші державні органи, але регулятор вважає за необхідне акцентувати на цьому, – ідеться в заяві.

У Нацраді зазначили, що сатиру й гумор медійне законодавство не регулює, «проте у воєнний час особливо важлива етика творчості, а автори контенту (включно, а то й особливо розважального) мають бути дуже чутливими до розуміння того, що саме підсилює їхній гумор у зраненому війною суспільстві – дає силу пережити жахи війни чи, навпаки, травматизує додатково».

Національна рада цілком розуміє і поділяє справедливе обурення в суспільстві фрагментом шоу [...], який є інтерпретацією відеоматеріалу з Рівненського ТЦК, що викликав багато запитань щодо правомірності як проведення прихованих зйомок, так і способів і засобів подальшого поширення їх у медіапросторі, і за великим рахунком – щодо реальних цілей того медійного хайпу, – вказано в релізі.

Актори студії «Квартал 95», які грали в шоу, не лише були вдягнені в автентичну форму ЗСУ, але й «виконували жарти, що висміювали дії військових», підкреслили в Нацраді.

Не менш прикрим для нас є й той факт, що цей випадок стався невдовзі після розмови з виробниками гумористичних програм і керівниками телеканалів, яку Національна рада провела під час попереднього гарячого суспільного обговорення недоречних жартів про тимчасово переміщених осіб. Зустріч мала результатом обіцянку прописування чіткіших договірних стосунків між каналами й виробниками контенту, контролю з боку мовника за контентом, що виробляється на його замовлення або для показу на його каналі, і готовності відповідати за порушення морально-етичних норм і точнішої оцінки суспільних відчуттів. Ми рішуче закликаємо медіа дотримуватися закону, моральних і професійних норм, – ідеться в релізі.

Нагадаємо, Уряд виділив для ГУР із резервного фонду ₴750 мільйонів

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com 

Читайте також
Нацрада оштрафувала проросійські телеканали "НАШ" та "NewsOne" Нацрада оштрафувала проросійські телеканали "НАШ" та "NewsOne"
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала два телеканали "НАШ" і "Newsone" внаслідок розпалювання національної, расової та релігійної ворожнечі й ненависті.
Load next