Франція передасть Україні далекобійні ракети «Скальп»

Франція передасть Україні далекобійні ракети «Скальп»

Франція пообіцяла доправити в Україну 40 далекобійних крилатих ракет «Скальп», які вже показали свою ефективність під час війни, однак при цьому вона не спустошить власних стратегічних ракетних запасів.

Розслідування про французький метод постачання українським військам «Скальпів» опублікувало RFI.

Франція виявила у своїх арсеналах кілька партій крилатих ракет«Скальп» у так званих коконах. Кокон - це водонепроникна упаковка, яка використовується для захисту і збереження обладнання з метою його можливого повернення на озброєння, - йдеться в розслідуванні.

Тож фахівці вирішили поєднати два типи запасів - з одного боку вони мали старі ракети, що відпрацювали свій ресурс, але були неушкодженими. З іншого боку, «кокони, що містили ракети, які більше не були придатні до експлуатації, оскільки певна кількість деталей або компонентів була видалена, щоб підтримувати інші «Скальпи», розгорнуті в ескадрильях ВПС, у робочому стані».

Таким чином французи започаткували програму з удосконалення старих ракет під назвою «Лялечка».

За даними журналістів, усі ці компоненти мають повернутися на заводи MBDA в місті Бурж та пройти модернізацію за прискореною процедурою.

За словами джерела, близького до справи, це високоефективний економічний підхід, оскільки «Скальпи», які були в коконах, все одно мали бути «утилізовані», - розповідають розслідувачі.

Тож їх доставлять в Україну за ціною у чверть вартості нової ракети. Проєкт повністю фінансується урядом Франції через фонд допомоги Україні. Найголовніше, ця схема жодним чином не вплинула на потреби французьких збройних сил.

Існують також «експортні» версії ракет «Скальп», однак вони не можуть бути запрограмовані за допомогою французьких комп'ютерів. Ракети для України мають бути сумісні з системою підготовки, яку Париж надав Києву.

На пресконференції у січні президент Франції Еммануель Макрон сказав, що близько 40 ракет SCALP дальнього радіусу дії та кількасот бомб будуть доставлені до України протягом найближчих тижнів.

Нагадаємо, США знайшли спосіб заблокувати російським військовим доступ до Starlink

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next