Третина визволених сьогодні з полону - поранені ‒ Лубінець

Третина визволених сьогодні з полону - поранені ‒ Лубінець

Міжнародні конвенції чітко визначають пріоритети під час проведення обмінів, проте Росія їх не дотримується.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

За його словами, визначені міжнародними конвенціями пріоритети таких обмінів передбачають, що спочатку повертаються важкопоранені, жінки, потім інші категорії.

Повинні бути якісь правила... Але ніяких відповідей від російської сторони, окрім того, що "ми подумаємо, ми візьмемо в роботу". Потім без жодних пояснень вони викреслюють 99% людей зі списків, які ми подаємо, і кажуть: хочете - забирайте цих, не хочете - не забирайте. Україна ніколи не ставала в ультимативну позицію. Зрозуміло, що ми порушуємо питання щодо жінок, важкопоранених... Цей обмін був на межі зриву, але нам вдалося його провести, - сказав омбудсмен.

Він розповів, що одна з визволених сьогодні захисниця Маріуполя два роки перебувала в полоні. Її сина утримували на тимчасово окупованих територіях, проте його вдалося повернути раніше.

Нам спочатку вдалося повернути її сина. Потім ми неодноразово порушували питання щодо її повернення, залучали навіть окремого посередника по її звільненню. На жаль, нам це не вдалося зробити раніше. І от сьогодні вона повернулася і більше ніж через два роки вперше обійняла сина, - сказав Лубінець.

Ще одну визволену сьогодні, дівчину-поліцейську, за словами уповноваженого, кілька разів привозили на обміни, а потім "повідомляли, що Україна від неї відмовилась, і повертали назад".

За його словами, щодо неї було надіслано "кілька десятків листів" у міжнародні організації, питання її звільнення порушувалося у комунікації з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, але результату вдалося досягти тільки зараз.

Згідно з міжнародними конвенціями, вона, як представниця Національної поліції, не є комбатантом, вона не воювала проти росіян. І Росія на порушення всіх норм її тримала і повернула тільки через процедуру обміну, - заявив омбудсмен.

За його словами, всі, кого сьогодні повернули з полону, розповідають про тортури і стверджують, що не бачили представників Червоного Хреста. Третина визволених - поранені і важкопоранені. Всі колишні бранці знесилені, мають втрату ваги, потребують лікування та реабілітації.

Ми фіксуємо, в якому стані передаємо російських військовополонених, з іншого боку - в якому стані повертаються наші герої і героїні, - сказав Лубінець.

Нагадаємо, Зеленський: Мирна угода з рф буде пасткою

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу Окупант здався в полон разом із танком, щоб уникнути розстрілу
Такий випадок не є поодиноким.
ОБСЄ працює над звільненням з російського полону своїх працівників ОБСЄ працює над звільненням з російського полону своїх працівників
Раніше у березні ОБСЄ заявило, що їм вдалось евакуювати з України майже 500 членів міжнародної місії.
Load next