«Податок на розкіш» в Україні: Власники яких квартир його не платять?

«Податок на розкіш» в Україні: Власники яких квартир його не платять?

В Україні з 1 січня 2023 року діє податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, який неофіційно називають «податком на розкіш». Він покликаний збільшити надходження до державного бюджету за рахунок оподаткування власників просторого житла. Хто підпадає під цей податок, а хто може ним не перейматися.

Хто платить податок на нерухомість (податок на розкіш)?

Податок накладається на власників житлової та нежитлової нерухомості, загальна площа якої перевищує встановлені нормативи:

Звільненню від сплати податку підпадають:

За об’єкти нерухомості, що розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України:

фізичні особи

  • за 2021 та 2022 роки – за об’єкти житлової нерухомості;
  • з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року – за об’єкти нежитлової нерухомості;
  • у 2023 році – з першого числа місяця, в якому було визначено щодо відповідних територій дату початку активних бойових дій або тимчасової окупації, до останнього числа місяця, в якому завершено бойові дії або тимчасову окупацію на відповідній території;

За знищені об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України, на підставі даних Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України:

фізичні особи

  • за 2021 рік та наступні податкові (звітні) періоди – за об’єкти, дані про знищення яких внесені до Реєстру майна;

За пошкоджені об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості (як такі, що потребують капітального ремонту, реконструкції чи реставрації внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України) на підставі даних Реєстру майна:

фізичні особи

  • за 2021 рік та наступні податкові (звітні) періоди – за об’єкти житлової нерухомості, пошкоджені у 2022 році, дані про пошкодження яких внесені до Реєстру майна, до початку місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об’єкти житлової нерухомості визнані придатними для проживання;
  • за період з 1 березня 2022 року та наступні податкові (звітні) періоди – за об’єкти нежитлової нерухомості, пошкоджені у 2022 році, та дані про пошкодження яких внесені до Реєстру майна, до початку місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об’єкти нежитлової нерухомості визнані придатними для використання за цільовим призначенням;
  • за об’єкти нерухомості, пошкоджені починаючи  з 01 січня 2023 року, – з першого числа місяця, в якому було зафіксовано факт пошкодження нерухомості за даними Реєстру майна, до першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому за даними Реєстру майна об’єкти нерухомості визнані придатними для проживання/для використання за цільовим призначенням;

Також п.п. 69.22 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу передбачено, що стосовно об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, які зазнали незначних пошкоджень, придатні для проживання/використання за цільовим призначенням (відповідно), органи місцевого самоврядування, військові адміністрації або військово-цивільні адміністрації мають право:

  • встановлювати ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в розмірі, меншому за розмір, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певного типу об’єктів нерухомого майна, що сплачується на відповідній території;
  • звільняти від сплати податку.

Як зазначає керівник юридичного відділу LEV Development Денис Сімонов важливо перевіряти коректність нарахованого податку, адже дані з реєстру можуть бути застарілими.

Як відомо, оплата податку здійснюється протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення. На сьогоднішній день важливо ретельно перевіряти правильність нарахування податку. На практиці люди отримують помилкові нарахування, адже використані дані можуть бути застарілими, а реєстр не оновлений. Моя порада: обов’язково перевіряйте нарахований податок та у разі виявлення помилки – звертайтесь в податкову, - підкреслив Денис Сімонов.

Важливі нюанси щодо пільг та норм площі:

  • Рішення про пільги можуть приймати місцеві органи влади. Тобто, в деяких регіонах України можуть діяти додаткові категорії громадян, звільнені від сплати податку.
  • Ставка податку може бути збільшена місцевою владою, але не перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати. Наприклад, у великих містах, де вартість житла значно вища, місцева влада може підняти поріг оподатковуваної площі для квартир.
  • Для власників кількох квартир або будинків діє пільга. Якщо загальна площа всіх об'єктів не перевищує встановлених норм (60 кв. м для квартир, 120 кв. м для будинків), податок сплачувати не потрібно. Однак, якщо сумарна площа перевищує ці нормативи, то податок нараховується на різницю.

Додаткові корисні ресурси:

  • Онлайн-калькулятори розрахунку податку на нерухомість. Такі калькулятори дозволять вам приблизно оцінити суму податку, яку вам доведеться сплатити.

Податок на нерухомість покликаний стимулювати більш раціональне використання життєвого простору. Якщо ви не потрапляєте до пільгової категорії та володієте просторою квартирою, вам доведеться сплачувати податок. Ставки податку залежать від рішення місцевих органів влади, але не можуть перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року, за кожен квадратний метр площі, що перевищує норму. Тобто, чим вища мінімальна зарплата і чим більша площа вашої квартири понад 60 кв. м, тим більший податок вам доведеться сплатити.

Сплата податку на нерухомість

Податкова служба самостійно нараховує суму податку на основі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Термін сплати податку встановлюється в податковому повідомленні-рішенні, але він зазвичай припадає на липень наступного року. Тобто, податок за 2023 рік потрібно сплатити до липня 2024 року.

Несплата податку тягне за собою нарахування штрафів та пені. Тому, важливо своєчасно сплачувати податок або звернутися до податкової служби для отримання відстрочки чи розстрочки платежу за наявності поважних причин.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні за період пандемії ціни на квартири зросли до 50% В Україні за період пандемії ціни на квартири зросли до 50%
Найдорожче житло — новобудови та житловий фонд від 2011 року в столиці.
Нова програма лояльності Live&Ride від LEV Development (відео) Нова програма лояльності Live&Ride від LEV Development (відео)
Програма лояльності LEV Live&Ride поширюється на 5 житлових комплексів: SILENT PARK, PERFECT LIFE, FEEL HOUSE, HYGGE та OBRIY 3.
Новий проєкт «Central Hills» від компанії «Lev Development» (відео) Новий проєкт «Central Hills» від компанії «Lev Development» (відео)
Вперше в Україні девелоперська компанія співпрацює з арт-агенцією задля створення мистецької родзинки у житловому кварталі
Load next