У Чехії попередили про російські дезінформаційні кампанії

У Чехії попередили про російські дезінформаційні кампанії

Російський вплив і дезінформаційні кампанії в ЄС становлять значну загрозу для чесності майбутніх виборів до Європарламенту.

Про це заявив голова комітету із закордонних справ, оборони і безпеки Сенату Чехії Павел Фішер, повідомляє Euractive.

У комітеті вважають, що російське втручання не тільки ставить під загрозу вільне ухвалення рішень, а і є порушенням прав громадян ЄС.

Цей висновок комітету з'явився після викриття діяльності медіа Voice of Europe, яке поширювало російську пропаганду в ЄС і нещодавно було внесене до санкційного списку. «Ця медіакомпанія намагалася впливати на публічні дебати в Чехії та інших країнах ЄС за гроші РФ, працювала проти інтересів Чеської Республіки і систематично поширювала російську пропаганду», - заявив Фішер.

Комітет також висловив стурбованість тим, що Словаччина надала міжнародний захист проросійському політику і медіамагнату, який стоїть за VoE, Артему Марчевському.

Сенатський комітет також нагадав про розслідування вибуху на складі боєприпасів у Врбетицях у 2014 році. Слідство вважає, що цю диверсію, яка призвела до загибелі двох чеських громадян, вчинили два офіцери російської військової розвідки, які, ймовірно, мали на меті зірвати постачання боєприпасів у регіони, де Росія проводила військові операції. Але відмова Росії від співпраці загальмувала поліцейське розслідування.

Ми вважаємо терористичну атаку, здійснену російськими солдатами, які перебувають на дійсній службі на нашій території, грубим порушенням суверенітету і безпеки Чехії та актом ворожості, від якого Чехія мусить захищатися, - сказав Фішер.

Нагадаємо, Росія може мати до десяти ракетоносіїв в акваторії Чорного моря - Плетенчук

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next