Міністр закордонних справ Литви закликав ЄС швидше розв'язати питання передачі активів рф на потреби України

Міністр закордонних справ Литви закликав ЄС швидше розв'язати питання передачі активів рф на потреби України

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликає Європейський Союз якнайшвидше розв'язати питання фінансування оборони України, спрямувавши для цього доходи, отримані від заморожених російських активів у ЄС.

Про це повідомляє литовський мовник LRT.

Нам необхідно якомога швидше почати використовувати непередбачувані доходи від заморожених російських активів для військових потреб України, - заявив Ландсбергіс.

Таку позицію глава литовської дипломатії висловив під час участі в засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС. При цьому Ландсбергіс закликав своїх колег якнайшвидше затвердити законодавство ЄС про військову підтримку України.

Минулого тижня після кількох місяців суперечок Рада ЄС затвердила план використання прибутку, отриманого від заморожених активів ЦБ РФ на суму 200 млрд євро для озброєння України. Однак, як і раніше, існують невизначеності щодо його практичної реалізації.

Також, на думку Ландсбергіса, Заходу треба позбутися «страху та поміркованості», дозволивши Україні завдавати удару у відповідь, якщо Росія піде на ескалацію. «Ми повинні приєднатися до ініціатив реальної допомоги Україні та реалізувати їх якомога швидше», - підкреслив Ландсбергіс.

Литва висловила публічну підтримку ініціативам Франції, Німеччини та Чехії щодо підтримки України і зробила конкретні кроки для того, щоб ця допомога дійшла якомога швидше.

Глава МЗС Литви також поділився на зустрічі своїми думками щодо спільного візиту міністрів країн Балтії до Грузії, оскільки парламент цієї країни прагне ухвалити так званий закон про іноземних агентів. Він сказав, що цей закон є "лише одним із прикладів ширшої ерозії демократії в Грузії, відходу від європейських цінностей і шляху до ЄС".

ЄС повинен переглянути відносини з Грузією в цьому контексті, - зазначив Ландсбергіс.

Нагадаємо, Польща закупить у США ракети для F-16

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Load next